196 nuorta suunnistajaa on tehnyt Kasva Urheilijaksi -ominaisuustestin syyskuun loppuun mennessä. Elämänrytmitestin on tehnyt 181 suunnistajaa.
Valtaosa testin tehneistä 10–16-vuotiaista nuorista haluaa menestyä urheilussa joko lähivuosina tai aikuisiässä.
Tutustu suunnistuksen uusimpaan yhteenvetoraporttiin suunnistuksen Kasva Urheilijaksi -sivulla. Lue lisää testeistä www.kasvaurheilijaksi.fi .
Monipuolisuus on kaiken perusta
Suunnistajien vahvuus on ominaisuustestien mukaan kestävyys. Kestävyyden keskiarvotulos on suunnistajilla huomattavasti parempi, kuin muissa lajeissa, mikä onkin hyvin luonnollista. Muissa ominaisuuksissa suunnistajilla onkin enemmän ”tekemistä”.
Lihaskuntoa mitataan testissä sisupunnerruksella. Testien keskiarvotuloksen mukaan on suunnistavien nuorten lihaskunnossa paljonkin parantamisen varaa.
Lantion liikkuvuuden puute rajoittaa osalla nuoria jopa juoksuaskeleen laajuutta. Liikkuvuusharjoitteiden tulee aina olla osa harjoittelun kokonaisuutta.
Nopeusvoimaa mitataan testissä vuoroloikalla ja kuntopallon heitolla. Nämä liikkeet vaativat hieman harjoittelua onnistuakseen, mutta kertovat myös selkeästi nuorten nopeusvoimatasosta.
Monipuolisuutta harjoituksiin
Kasva Urheilijaksi -ominaisuustesti ja testipalaute kannustavat monipuoliseen harjoitteluun. Monipuolisuus on tärkeä perusta myöhemmin aloitettavalle erikoistuneemmalle lajiharjoittelulle. Ei ole ”oikotietä” suoraan lajiharjoitteluun. Ilman monipuolisuuden tuomaa pohjaa on loukkaantumisriski suurempi ja kehitystä voi rajoittaa jonkin ominaisuuden heikkous.
Monipuolisuutta voi tarkastella viikkotasolla, kuukausitasolla ja vuositasolla. Monipuolisuus toteutuu runsaalla ja monipuolisella omaehtoisella liikkumisella, eri lajien harrastamisella ja monipuolisesti eri ominaisuuksia kuormittavalla harjoittelulla.
Katso lisää monipuolisuudesta Kasva urheilijaksi -sivuilta sekä suunnistuksen nuorten maajoukkuevalmentaja Markus Lindeqvistin esityksestä Nuorten suunnistusvalmennus.
Monipuolisuuden toteutumesta saa selkeät tulokset Kasva Urheilijaksi -ominaisuustestillä. Testiajankohdat on hyvä suunnitella seuran vuosikalenteriin.
Elämänrytmitestillä kerätään tietoa mm. liikkumisen kokonaismäärästä
Tänä päivänä on suosituksena, että huipulle päästäkseen tulee harjoitelusta ja liikkumisesta kertyä yhteensä vähintään 18 tuntia viikossa. Lue lisää Hyvästä lasten ja nuorten urheilusta.
Suunnistajien yhteenvetoraportti kertoo, että liikkumisen ja harjoittelun kokonaismäärään viikossa on syytä kiinnittää huomiota. 11–14-vuotiaiden suunnistajien liikkumismäärän keskiarvo on lähemmäs 15 tuntia viikossa, mikä on aika hyvä kokonaistulos.
15–16-vuotiaiden liikkumismäärät putoavat noin 10 tuntiin viikossa keskimäärin. Iän myötä jää luontainen liikkuminen vähemmälle ja kuvaan astuu ”suunnitellumpi harjoittelu”, jonka määrää ei kerrallaan voi nostaa suureksi. Muun liikkumisen määrää voi kasvattaa esimerkiksi lisäämällä koulumatkakävelyä, kulkemista harjoituksiin omin voimin ja keksimällä enemmän liikunnallista tekemistä kavereiden kanssa.
Lue lisää elämänrytmin merkityksestä lääkäri Harri Hakkaraisen dioista Lasten ja nuorten urheiluharrastus: Lasten ja nuorten liikuntamäärät
Kasva Urheilijaksi -testit osaksi VOL-leirejä
Ensi kesän VOL-leirien ohjelmassa tulee olemaan Kasva Urheilijaksi -ominaisuustestit. Testejä voi ja saa harjoitella ennakkoon. Hyviin testituloksiin vaikuttaa eniten monipuolinen harjoittelu.