Venla Niemen taktiikka toimi

Suomalaisilla ei ollut asiaa kärkisijoille, kun maailmancup pyörähti käyntiin Uudessa-Seelannissa. Avauskisa suunnistettiin erittäin pienipiirteisessä ja tarkkuutta vaativassa hiekkadyynimaastossa reilun tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Wellingtonista pohjoiseen.

Naisten kilpailun voitti ylivoimaisesti Ruotsin Helena Jansson. Tanskan Ida Bobach oli hiekkadyynimaastoissa kotonaan ja oli toinen häviten kuitenkin 1.23 Janssonille. Venäjän Tatyana Riabkina oli kolmas.

– Rata oli erittäin vaativa ja fyysisesti raskas. Tein paljon pikku virheitä, mutta onnistuin välttämään isot pummit, Jansson totesi kisan jälkeen aidosti yllättyneenä ylivoimaisesta voitostaan.

Venla Niemi avasi maailmancupkautensa hienosti suunnistamalla kuudenneksi.
– Tavoitteenani on ollut kehittää keskimatkan kilpailun avausta niin, että pystyn saamaan kisan käyntiin maltilla ja virheittä, Niemi kertoi.

Tämä taktiikka toimikin hyvin pitkälle yli puolen matkan, mihin asti Niemi oli kisassa kakkosena. Loppumatkan pikkuvirheet sitten pudottivat sijoitusta.

Pitkän tauon suunnistuskilpailuista pitänyt Riina Kuuselo oli kahdestoista ja Outi Ojanen 28. Minna Kauppi oli edelleen flunssatoipilas eikä startannut kisaan.

Miesten kisaa hallitsivat sveitsiläiset ja ruotsalaiset, jotka veivät kahdeksan ensimmäistä sijaa. Keskimatkan nopein oli Fabian Hertner ennen Johan Runessonia ja Jerker Lysellia.

Tuomo Mäkelä oli paras Suomen miehistä sijalla 31. Antti Parjanne oli 39. Mårten Boströmin kohtaloksi tuli hylkäys.

Miesten kisassa oli mukana myös dramatiikkaa, kun liki minuutilla nopeimman ajan juossut Norjan Olav Lundanes hylättiin. Hän leimasi kahdella minuutilla kiinni juoksemansa Matthias Merzin kanssa väärällä kuudennellatoista rastilla Merzin arvion mukaan lähes 100 metriä ennen oikeata rastia. Mertz huomasi virheen ja kävi leimaamassa oikealla rastilla, mutta Lundanes ei virhettä huomannut. Mertz oli lopputuloksissa neljäs.