Suunnistuskouluista ”ulos” kasvavat, noin 13–14-vuotiaat nuoret, kaipaavat omalle ikäryhmälleen kohdistettua toimintaa. Toimintaa, jolla on innostavan toiminnan maine. Toimintaa, joka opastaa ja ohjaa lajissa eteenpäin.
Lasten suunnistustoiminnan jälkeen tulisi seurassa tarjota nuorten suunnistustoimintaa, jossa opastetaan nuoria ryhmänä eteenpäin- huomioiden yksilöllisyys ja yksilölliset tarpeet. Toimintaa, joka kiinnittää lajiin ja opastaa seuraavien askelmien löytämisessä suunnistajan polulla.
Nuorten seuratoiminnan kehittämiseksi on vedetty yhteistyössä seurojen kanssa kaksi vuoden jaksoa hanketta ”11–15-vuotiaiden harjoittelun edistäminen seurassa”. Vuosi sitten tehtyihin hankevuoden johtopäätöksiin ei ole toisen hankevuoden loppumetreillä suuresti lisättävää.
Tärkeiksi asioiksi nuorten toiminnassa nousevat:
– Aktiivinen toiminta, jonka nuoret kokevat omakseen – hyvin suunniteltu ja toteutettu monipuolinen harjoitustoiminta.
– Yksilöllinen huomioiminen – kiinnostuksen osoittaminen nuorta kohtaan ja nuoren kehitystasolle sopivien harjoitusten tarjoaminen. Sopiva toiminta takaa nuorten pysymisen lajissa. Osa seuroista on kertonut drop out’tin ollaan nolla!
– Toimia, joiden kautta nuoret kokevat suunnistuksen omakseen ja oppivat lisää lajista – osa seuroista perusti oman ryhmän nuorille, joissakin seuroissa nuorille on tarjottu henkilökohtaista tukihenkilöä.
Useampi seura on hankeprosessin myötä tai sen aikana löytänyt kumppaneita harjoitustoiminnan ja leiritoiminnan toteuttamiseksi. Kumppanuus lisää voimavaroja, tuo uusia näkökulmia ja lisää usein myös osaamisen summaa. Ohjaajien ja valmentajien koulutus koettiin myös tärkeäksi osaksi toiminnan kehittämistä.
Tapahtumista askelmia polulle
Seuran vuosikalenteriin on hyvä kytkeä kiinteästi ikäryhmälle sopivia tapahtumia. Miten houkutellaan ikäryhmä mahdollisimman kattavasti Leimaukselle? Onko alueen kalenterissa tapahtumia, jotka sopivat ikäryhmälle? Voisiko sellaisia käynnistää? Onko mahdollista toteuttaa leriejä yhteistyössä toisten seurojen kanssa?
Jos alueella ei vielä ole tapahtumia tai leiritoimintaa tälle ikäluokalle, on nyt oiva hetki käynnistää ensi vuoden suunnittelu. Tärkeitä askelmia polulla ovat esimerkiksi alueen leiri kesällä tai talvella – tai sekä että.
Kun nuoren rohkeus lisääntyy ja toimintaympäristö laajenee, on oivallinen hetki tarjota seurarajat ylittävää toimintaa. Kaveripiiri laajenee ja uudet kartat ja maastot tuovat uusia kokemuksia. Toisesta seurasta tulevat vetäjät tuovat vaihtelua ja uusia oppeja nuoren suunnistusmaailmaan.
Tärkeintä näillä uusilla askelmilla on innostuksen lisääminen. Suunnistus harrastuksena kilpailee monen muun tekemisen ja urheilulajin kanssa nuorten ajasta. Sitä tehdään, missä toiminta on mielekästä ja vetovoimaista. Innostuminen takaa aktiivisuuden tulevina vuosina.
Tärkeänä askelmana Kultainen kompassi -cup
Kultainen kompassi -cup ja sen finaaliviikonloppu on suunniteltu varta vasten 13–14-vuotiaille. Alueelliset osakilpailut lisäävät alueen kilpailujen merkitystä. Cup-sarjan päätteeksi juostava finaali on vaiherikas ja erilainen kilpailu, johon osallistutaan oman alueen joukkueella.
Reilun viikon päästä (14.-15.9.) juostavan finaaliviikonlopun teemana on sprinttisuunnistus. Lauantaina kilpaillaan ensin TuplaSprintti. Illalla on vuorossa valmennusoppia, kun sprinttimaajoukkueen valmentaja Harri Koski keskusteluttaa sprinttisuunnistuksesta ja siihen valmentautumisesta.
Vuonna 2014 tulee Kangasala SK järjestämään Kultainen kompassi -cupin finaaliviikonloppuna (13.-14.9.2014) leirin majoituksineen, joka huipentuu sunnuntain finaalikilpailuun. Viikonlopun leiriohjelma, kisat ja keskustelut kietoutuvat Suunnistajan polku -teeman ympärille: Miten erilaisia voivatkaan suunnistajan polut olla? Mikä on vanhempien, valmentajan, seuran ja nuoren rooli nuoren suunnistajan polulla? Nuorten kanssa aihetta pohditaan toiminnallisesti ja suunnistaen. Nuorten joukkueenjohtajille, seuravalmentajille ja vanhemmille on tarjolla mm. keskustelutilaisuus, jossa pohditaan eri alueille toimivia malleja yhteistyöhön – nuoren suunnistajan polun laadun turvaamiseksi.
Kultainen kompassi -cup ja finaaliviikonloppu kannattaa ilman muuta nivoa osaksi alueen ja seurojen kalenteria.
Mitä muuta nuorten innostava suunnistusvuosi sisältää? Mieti, millaisin toimin sinä itse voit edesauttaa nuorten suunnistajien nousua suunnistuksen polun portailla. Mitä yhteistyökumppaneita tarvitset suunnitelmien toteuttamiseksi? Ota rohkeasti yhteyttä mahdollisiin kumppaneihin.