Turunen kahdeksas MM-sprintissä, Ekströmille nuorten MM-hopeaa

Marjut Turunen vastasi parhaasta suomalaissuorituksesta hiihtosuunnistuksen MM-kisojen avausmatkalla Viron Käärikussa. Nuorten MM-kisoissa Niklas Ekström juhli MM-hopeaa.

Naisten kisan voittoon nousi isäntämaan Daisy Kudre, jonka suunnistus ja reitinvalinnat olivat vaikealla sprinttiradalla sujuvia. Hopeaa otti Ruotsin Magdalena Olsson ja pronssia Norjan Anna Ulvensoen.

Kilpailu käytiin melko liukkaassa hiihtokelissä, mikä yhdistettynä maaston korkeuseroihin ja erinomaisen tiheään uraverkostoon teki kilpailusta monella tavalla vaativan. Kahdeksanneksi sijoittuneella Marjut Turusella olikin paikoin haasteita hahmottaa pidemmillä väleillä parasta reitinvalintaa.

– Yritin mennä vähän suorempia reittejä, kun välillä olisikin kannattanut kiertää vielä enemmän isompia baanoja pitkin. Tänään oli hyvin haasteellista löytää nopeinta reitinvalintaa. Mutta muutoin suoritus oli sellainen kohtalainen, ja se antaa vielä mahdollisuuksia huomiseen takaa-ajoon, kertoi Turunen.

Muista suomalaisista myös Salla Koskela nousi kymppisakkiin ollen kolme sekuntia Turusen perässä sijoittuen yhdeksänneksi.

Eevert Toivonen

Miesten kilpailussa neutraalin lipun alla kilpaillut Vladislav Kiselev hiihtosuunnisti mestariksi, ja norjalaiskaksikko Audun Heimdal sekä Jorgen Baklid otti himmeämmät mitalit. Suomalaismiehillä ei ollut asiaa sprintin mitalikamppailuihin, ja sijoituskamppailut käytiin tiiviin kymppisakin tuntumassa. Parhaina suomalaisina Eevert Toivonen oli 11:s ja Misa Tuomala 12:s.

– Tavoitteena tämän päivän kisaan oli lähteä suunnistus edellä ja saada kaikki suunnistusvirheet pois. Onnistuin siinä hyvin, mutta kaikki reitinvalinnat eivät menneet nappiin. Kokonaisuutena olen kisaan kuitenkin tyytyväinen, eikä kahdeksas tilakaan jäänyt kuin kolmen sekunnin päähän. Huomenna on takaa-ajoon sähäkkä lähtötilanne, kun miehiä on siinä edessä ja takana tiiviissä nipussa. Huomenna tavoitteena onkin lähteä huolella liikkeelle ja tehdä tämän päivän tapaan teknisesti hyvä suunnistus, mietti Toivonen taktiikkaansa.

Ekströmille nuorten MM-hopeaa

Niklas Ekströmin vauhdissa nuorten MM-hopealle.

Nuorten miesten MM-kilpailussa Niklas Ekström hiihtosuunnisti hienosti hopeaa 12 sekuntia Ruotsin Jonathan Stahlin jälkeen. Prossia otti Venäjän Artemiy Dorma 6 sekuntia Ekstömille hävinneenä.

– Suoritus oli sellainen perushyvä ja koko ajan hallinnassa. Reitinvalinnat olivat vaikeita, ja rata oli todella tekninen. Selkeitä luukutuspätkiä ei ollut radalla oikeastaan lainkaan, ja fyysisestikin se oli rankka. Huomenna meillä on sitten pitkän matkan yhteislähtö, jossa täytyy pitää tämän päivän reitinvalintaopit mielessä, suunnitteli hopeamitalisti Ekström.

Nuorten naisten kilpailussa Ruotsin Hanna Lundberg otti mestaruuden, ja parhaana suomalaisena Maria Hoskari sijoittui kuudenneksi reilut kaksi minuuttia mestari Lundberia jäljessä.

– Tekninen rata oli meilläkin, ja reitinvalintavirheisiin sekä muutamaan kaatumiseen meni aikaa. Mutta suorituksena se oli parempi kuin viime vuonna. Suksihuolto ansaitsee erityismaininnan liukkaista suksista, kiitteli Hoskari taustatiimiä.

Kilpailut jatkuvat huomenna aikuisten takaa-ajokilpailuna sprintin aikaeroilla, ja nuorilla luvassa on yhteislähdöin käytävä pitkä matka.

Tulokset, hiihtosuunnistuksen MM-sprintti 24.2.2021

Naiset (2,8km – 11 rastia): 1) Daisy Kudre EST 15.22, 2) Anna Magdalena Olsson SWE 15.39, 3) Anna Ulvensoen NOR 15.44, 4) Alena Trapeznikova NEU 15.45, 5) Tatyana Oborina NEU 16.20, 6) Evelina Wickbom SWE 16.33, … 8) Marjut Turunen FIN 16.48, 9) Salla Koskela FIN 16.51, 18) Siiri Saalo FIN 17.54, 23) Sonja Mörsky FIN 18.24, 27) Kaisa Klemettinen FIN 18.55, 28) Liisa Nenonen FIN 19.00

Miehet (3,3km – 14 rastia): 1) Vladislav Kiselev NEU 16.59, 2) Audun Heimdal NOR 17.16, 3) Jorgen Baklid NOR 17.17, 4) Sergey Gorlanov NEU 17.40, 4) Andrey Lamov NEU 17.40, 6) Bjornar Kvale NOR 17.56, … 11) Eevert Toivonen FIN 18.40, 12) Misa Tuomala FIN 18.41, 14) Tuomas Kotro FIN 18.52, 18) Aapo Viippola FIN 19.09, 34) Miska Tervala FIN 20.34, 47) Tero Linnainmaa FIN 22.21

Nuorten hiihtosuunnistuksen MM-sprintti

Naiset (D20 – 2,5km – 12 rastia): 1) Hanna Lundberg SWE 13.25, 2) Olesia Riazanova RUS 13.42, 3) Alina Niggli SUI 14.44, 4) Varvara Emolaeva RUS 14.47, 5) Mari Linnus EST 15.03, 6) Maria Hoskari FIN 15.35, … 10) Heta Virtanen FIN 16.03, 18) Venla Viippola FIN 18.25, 19) Nina Kärnä FIN 19.26

Miehet (H20 – 3.1km – 11 rastia): 1) Jonathan Stahl SWE 16.02, 2) Niklas Ekström FIN 16.14, 3) Artemiy Dorma RUS 16.20, 4) Albin Gezelius SWE 17.24, 5) Dmitriy Rakovitsa RUS 17.31, 6) Andri Jordi SUI 17.49, 7) Wille Laitamäki FIN 18.04, … 9) Tuomas Outinen FIN 18.17, 13) Matias Maijala FIN 19.02

Kaikki tulokset ja kilpailun netti-tv:n lähetys