Nurminen, Haapala ja Niemi parhaat suomalaiset maailmancup-avauksessa Boråsissa

Suomalaiset jäivät kymmenen parhaan ulkopuolelle suunnistuksen maailmancupin avausosakilpailussa Ruotsissa torstaina. Kolmesta osakilpailusta koostuva sprinttikiertue käynnistyi henkilökohtaisella sprintillä Boråsin kaupungin kaduilla.

Naisten kilpailussa Inka Nurminen ja Ida Haapala jakoivat 14:nnen sijan samalla ajalla. Ero kärkeen oli minuutti ja 40 sekuntia.

”Ei ollut erityisen hyvä, muttei huonokaan päivä. Itseltäni perussuoritus. Virheitä ei juuri tullut, mutta tein muutamia huonoja reitinvalintoja loppuradalla”, Nurminen kommentoi suoritustaan.

”Oli aika lailla sellainen sprintti, jollaista olin ennakoinutkin. Melko avointa ja vauhdikasta, mutta muutama kinkkinen reitinvalintaväli löytyi. Lisäaidoilla oli tehty radalle haastetta, joten ei se pelkkää juoksua ollut”, Nurminen analysoi rataa.

Haapala oli tyytyväinen sijoitukseensa, sillä se parani viimevuotiseen kansainvälisiin sijoituksiin verrattuna.  Suorituksesta löytyi vielä parannettavaa.

”Tein pieniä virheitä, eikä ollut helppo pitää vauhtia vauhdikkailla pätkillä. Fyysisesti tuntui, että olotila oli parempi vasta kilpailun jälkeen”, Haapala kertoi.

Hän odottaakin, että lauantain pudotussprintissä juoksuvauhti voisi olla vielä parempi.

”Tämänpäiväisen pohjalta on hyvä lähteä knockout-sprinttiin. Sitä matkaa olen odottanut eniten tämän avauskierroksen starteista”, Haapala jatkoi.

Kuva: Ida Haapala (vas.) ja Inka Nurminen jakoivat 14:nnen sijan maailmancupin avauksessa.

Suomalaisnaiset olivat torstaina tasaisia, sillä Marika Teini oli 17:s vain kolme sekuntia Haapalasta ja Nurmisesta. Venla Harju oli sijalla 21 jääden Teinille neljä sekuntia.

Naisten kilpailun voitti ylivoimaisesti Ruotsin Tove Alexandersson 29 sekunnin erolla maanaiseensa Lina Strandiin. Ruotsin Hanna Lundberg ja Sveitsin Simona Aebersold jakoivat kolmannen sijan 53 sekuntia voittajasta. Naisten kilpailu oli järjestäjämaan juhlaa, sillä viiden parhaan joukkoon ylsi neljä ruotsalaista.

Ykkösrastin virhe pudotti Niemen sijoitusta

Miesten sprintti oli naisia tasaisempi. Norjan Kasper Fosser juhli osakilpailuvoittoa kuusi sekuntia Uuden-Seelannin Tim Robertsonia nopeampana. Belgian Yannick Michiels oli kolmas 11 sekuntia Fosserista.

Aleksi Niemi oli parhaana suomalaisena 15:s. Eroa voittajaan oli 48 sekuntia. Kärkisijoitus lipesi jo heti lähdön jälkeen erikoiseen virheeseen.

”Silmät alkoivat heti lähdössä vuotaa, enkä nähnyt kunnolla karttaa. Juoksin heti ensimmäisestä risteyksestä väärään välikköön”, lähes parikymmentä sekuntia ykkösrastilla lisäaikaa kerryttänyt Niemi harmitteli.

Niemen loppurata sujui huomattavasti paremmin, joskin juoksuvauhti jätti pientä toivomisen varaa.

”Hyvillä mielin voi jatkaa viikonlopun muihin startteihin. Paljon on hyviä asioita pankissa. Ykkösen virhe oli tänään erikoinen, sillä yleensä kilpailun alut ovat olleet vahvuuteni. Toivottavasti fyysinen vire paranee seuraaville päiville. Silloin usein suunnistuskin alkaa sujua paremmin.”, Niemi jatkoi.

Miika Kirmula oli toiseksi parhaana suomalaisena kaksi sekuntia Niemeä hitaampana 16:s. Akseli Ruohola oli 20:s kahdeksan sekuntia Kirmulasta.

Ruotsin maailmancup jatkuu Boråsissa lauantaina pudotussprintillä. Pudotussprinttiä edeltää karsinta, jonka 36 parasta miestä ja naista jatkavat erävaiheisiin, jossa ratkaistaan kilpailun parhaat.

Tulokset – suunnistuksen maailmancup 26.5.2022, sprintti, Borås, Ruotsi

Naiset 1) Tove Alexandersson SWE 15:50, 2) Lina Strand SWE 16:19, 3) Hanna Lundberg SWE 16:43 3) Simona Aebersold SUI 16:43 5) Emma Bjessmo SWE 16:50, 6) Elena Roos SUI 16:54 14) Ida Haapala FIN 17:30, 14) Inka Nurminen FIN 17:30, 17) Marika Teini FIN 17:33, 21) Venla Harju FIN 17:37, 29) Veera Klemettinen 17:53, 32) Elisa Mattila 17:58, 32) Anu Tuomisto 17:58, 44) Kirsi Nurmi 18:15

Miehet 1) Kasper Fosser NOR 15:40, 2) Tim Robertson NZL 15:46, 3) Yannick Michiels BEL 15:51, 4) Gustav Bergman SWE 15:52, 5) Matthias Kyburz SUI 16:04, 6) Max Peter Bejmer SUI 16:05, 15) Aleksi Niemi FIN 16:28, 16) Miika Kirmula FIN 16:30, 20) Akseli Ruohola FIN 16:38, 29) Tuomas Heikkilä FIN 16:49, 39) Otto Kaario FIN 16:58, 45) Touko Seppä FIN 17:08, 52) Joni Hirvikallio FIN 17:14, 56) Teemu Oksanen FIN 17:19

Täydelliset tulokset ja lisätietoja IOF:n livepalvelussa