Pinja Mäkiselle EM-hopeaa tarkkuussuunnistuksen normaalikisassa Espoossa

Artikkelikuvassa: Pinja Mäkinen

Tarkkuussuunnistuksen EM-kilpailut jatkuivat perjantaina Espoon Luukissa kaksipäiväisen normaalikilpailun (PreO) ratkaisevalla toisella osakilpailulla. Toisena kisapäivänä rata oli hieman ensimmäistä päivää vaativampi, ja monilla kilpailijoilla heti ensimmäiset rastitehtävät kuluttivat runsaasti kallisarvoista radan kiertämiseen annettua maksimiaikaa. Tehtävien välisillä siirtymillä ja loppuradan rasteilla nähtiinkin tarkkuussuunnistukseen suhteellisen vauhdikasta etenemistä.

Avoimen sarjan kärjessä tapahtui ensimmäisen päivän jälkeen jonkin verran muutoksia. Kärjessä toiseen päivään lähteneet Petteri Hakala ja Norjan Arno Gronhovd eivät ehtineet toisena päivänä kärkivauhtiin ja tarkkuuteen. Gronhovd jäi perjantain kärkituloksesta yhden pisteen ja Hakala kolme.

Perjantain kilpailussa radan maksitulos oli 28 pistettä, ja 27 pisteen kärkitulokseen pystyivät kuusi urheilijaa. Kahden päivän yhteistuloksissa parhaimman pistemäärän 52 pistettä kirjauttivat neljä urheilijaa, ja lopulta erottavaksi tekijäksi muodostui aikarasteilla käytetty aika. Perjantain toisessa osakilpailussa Suomen Pinja Mäkinen otti kärkipaikan ja lopulta yhteistuloksissa hienosti EM-hopeaa. Voiton vei Ruotsin Jens Andersson ja pronssia Tanskan Tobias Biering.

Pinja Mäkinen

Pinja Mäkinen kirjautti toisen päivän aikarastien nopeimmat ajat ja selvisi vaativan radan vain yhdellä virheellä.

– Ensimmäisenä päivänä minulla meni rata puhtaasti, mutta aikatehtävissä pidin ehkä liikaa vauhtia, ja tein siinä yhden virheen. Tämän päivän rata oli selvästi vaativampi, ja yksi virhe tuli minullakin kauas tähystettävällä kallioisella rinnerastilla. Aikarastit sujuivat tänään kuitenkin puhtaasti, kertoi Pinja Mäkinen.

– Radat ja maastot ovat olleet upeita, ja niissä on pitänyt olla myös ajanhallinta kunnossa. Olen yleensä pystynyt käyttämään ajan maastossa tehokkaasti, ja tänäänkin se onnistui, jatkoi Mäkinen.

Lauantain tempokilpailua Mäkinen odottaa myös mielenkiinnolla.

– Siinä vaaditaan hyvää suorituksenhallintaa ja sellaista rentoa rohkeutta, että siinä pystyy olemaan riittävän nopea. Jos lauantaina metsätemposta puhutaan, niin siinä voisi hyvinkin olla mahdollisuuksia, mietiskeli Mäkinen.

Antti Rusanen

Suomalaisista myös Antti Rusanen onnistui normaalikilpailussa tiiviiseen kymppijoukkoon sijoittuen kuudenneksi.

Parasarjassa kärkikaksikko säilyi ensimmäisen päivän jälkeen muuttumattomana, ja Espanjan Alejandro Aguilar Lara otti mestaruuden kahden pisteen erolla Ruotsin Michael Johanssoniin.

Suomalaista parhaan parasarjan perjantain tuloksen teki viidenneksi päivän tuloksissa sijoittunut Tuula Tjäder. Tjäderin kokonaissijoitus oli 11:s. Kokonaiskilpailussa kuitenkin parhaana suomalaisena sijoittui perjantain radan vauhdikkaasti suorittanut Pekka Seppä.

Pekka Seppä

– Eilisen kisan oikeastaan vain nautin, kun se oli niin hieno rata ja maasto. Siinä ensimmäisen kisan maalintulossa ajattelin, että näin hienon kisan jälkeen ei haittaisi, vaikka kaikki rastit olisivat väärin. Pari virhettä siihen suoritukseen silti tuli, jotka olisi voinut huolellisuudella vielä parantaa. Tämän päivän kisassa oli paljon kauaksi tähystettäviä rasteja, ja niissä minulla tuli hankaluuksia, summasi suorituksensa Pekka Seppä.

Tarkkuussuunnistuksen EM-kilpailut jatkuvat lauantaina Veikkolassa tempokilpailulla.

Tulokset – EM-tarkkuussuunnistuksen normaalikilpailun yhteistulokset (2-päiväinen), 27.5.2022, Espoo, Luukki

Avoin sarja: 1) Jens Andersson SWE 52p/90s, 2) Pinja Mäkinen FIN 52p/114s, 3) Tobias Biering DEN 52p/201s, … 6) Antti Rusanen FIN 51p/122s, 14) Juha Hiirsalmi FIN 50p/177s, 20) Petteri Hakala FIN 49p/61s, 36) Sami Hyvönen FIN 48p/253s, 38) Lauri Mäkinen FIN 47p/118s, 50) Mikko Heinonen FIN 46p/254s

Parasarja: 1) Alejandro Aguilar Lara ESP 48p/140s, 2) Michael Johansson SWE 46p/132s, 3) Vladyslav Vovk UKR 44p/427s, … 7) Pekka Seppä FIN 41p/248s, 11) Tuula Tjäder FIN 40p/500s, 14) Tuomo Markelin FIN 38p/515s, 31) Ken Gammelgård FIN 28p/452s,