Silva Kempille pronssia nuorten EM-kilpailujen sprintissä

Artikkelikuvassa Silva Kemppi lauantain pitkällä matkalla. Kuva: EYOC2022

Suunnistuksen nuorten EM-kilpailut jatkuivat Unkarin Salgótarjánissa sprinttikilpailulla. Suomi jatkoi mitaliputkeaan 18-vuotiaiden naisten sarjassa, kun Silva Kemppi suunnisti pronssille.

Kemppi jäi kilpailun voittaneelle Unkarin Rita Maramarosille 50 sekuntia. Hopealle suunnistanut Tsekin Michaela Novotna oli neljä sekuntia Kemppiä nopeampi. Pronssi maistui Kempille erityisesti edellispäivän pitkän matkan epäonnistumisen jälkeen.

Kemppi piti sprinttiä haastavana.

– Osa radasta oli mäen rinteessä, jossa oli myös portaita. Portaissa kartan lukeminen oli erittäin vaikeaa, ja se teki myös suunnistamisesta vaikeaa. Ihan täydellinen suoritus ei ollut ja jonkin verran jäi parannettavaa. Tein pari huonoa reitinvalintaa ja sujuvuudessa oli välillä ongelmia, Kemppi kuvaili kilpailuaan.

Tuloksien valossa Kemppi on onnistunut viime aikoina hieman paremmin sprintissä kuin maastomatkoilla, joten sunnuntain onnistuminen ei ollut yllätys. Aikuisten MM-kilpailuissakin suunnistanut ja Kempin tavoin Espoon Suuntaa seuratasolla edustava Rita Maramorosi oli kilpailussa täysin omaa luokkaansa.

– Oli etukäteen tiedossa, että hän menee tänään kotikisoissa todella kovaa, joten voittoon ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia. Hopea jäi neljän sekunnin päähän ja ainahan suorituksesta saisi sen verran otettua pois, mutta ei se jää kaivelemaan, pronssimitalisti jatkoi.

Ojanaho tyytyväinen nelossijaan

Lauantain pitkällä matkalla hopealle suunnistanut Eeva-Liina Ojanaho oli samassa sarjassa neljäs 12 sekuntia Kempin takana. Edellispäivän pitkä matka painoi jaloissa ja radan keskipaikkeilla Ojanaholla oli väsyneempi hetki. Loppua kohden meno parani jälleen. Suoritustaan hän kuvaa omantasoiseksi.

– Kakkos ja nelossijan välillä oli pienet erot, mutta jos jollekin haluaa mitalin hävitä niin Silvalle sen voin hävitä. Ja itse ainakin pidän nelossijaa hyvänä tuloksena, joukkuekaverinsa puolesta iloinnut Ojanaho totesi.

Nuorten EM-kilpailuissa kisataan sekä 16-vuotiaiden että 18-vuotiaiden sarjoissa.

Naisten 16-vuotiaiden sarjassa Venla Lehtonen suunnisti parhaana suomalaisena 12:nneksi 1.48 sekuntia Unkarin Janka Mikesille hävinneenä.

Miesten 18-vuotiaiden sarjassa Jussi Ankelo oli yhdeksäs. Eroa espanjalaisvoittaja Gonzalo Ferrandoon kertyi 39 sekuntia. Miesten 16-vuotiaissa Florian Fritzén suunnisti kuudenneksi 1.32 ylivoimaisen unkarilaisvoittaja Marton Csobothin takana. Pronssista sarjansa paras suomalainen jäi 24 sekunnin päähän.

Sprinttipäivän paras maa oli järjestäjämaa Unkari, joka nappasi neljästä jaossa olleesta kultamitalista kolme. Lisäksi maa sai yhden hopean.

Nuorten EM-kilpailut päättyvät maanantaina viesteihin.

Tulokset suunnistuksen nuorten EM-kilpailut 3.7.2022 sprintti, Salgótarján, Unkari

Naiset 18-v.

1) Rita Maramarosi HUN 13:17 2) Michaela Novotna CZE 14:03 3) Silva Kemppi FIN 14:07, 4) Eeva-Liina Ojanaho FIN 14:19, 14) Elli Punto FIN 15:31, 26) Virna Pellikka FIN 16:22

Naiset 16-v.

1) Janka Mikes 13:06 HUN, 2) Katerina Douskova CZE 14:02 3) Leonie Mathis SUI 14:07 12) Venla Lehtonen FIN 14:54, 14) Laura Laakso FIN 15:00, 33) Hetaliina Karkiainen FIN 15:47, 61) Eerika Lohtander FIN 17:32

Miehet 18-v.

1) Gonzalo Ferrando ESP 15:25, 2) Guilhem Verove FRA 15:32, 3) Philip Lehmann Romoren NOR 15:37, 9) Jussi Ankelo FIN 16:04, 28) Rauli Aho FIN 16:48, 41) Pyry Riissanen FIN 17:22, Elias Lehtonen FIN DNS

Miehet 16-v.

1) Marton Csoboth HUN 13:11, 2) Tamas Felfoldi HUN 13:50, 3) Matthieu Bührer SUI 14:19, 6) Florian Fritzén FIN 14:43, 25) Aapo Virkajärvi FIN 15:52, 28) Rasmus Töyrylä FIN 16:00, 34) Anton Kemppi FIN 16:24