Yläkoululeiritysten hakuaika on käynnistynyt ja jatkuu 30.6. asti. Suunnistuksen yläkoululeiritystä järjestetään lukuvuonna 2023-2024 Nastolassa (Pajulahti), Lohjalla (Kisakallio), Kuortaneella, Tampereella (Varala), Vuokatissa, Savonlinnassa (Tanhuvaara), Vöyrissä (Norrvalla, Folkhälsan) sekä uutena Joensuussa (Itä-Suomen liikuntaopisto).
Järjestäjien sivuilta löytyvät tarkemmat tiedot leirityksestä. Osalla tiedot ja hakuohjeet ovat vasta päivittymässä.
- Liikuntakeskus Pajulahti
- Kisakallion urheiluopisto
- Kuortaneen urheiluopisto
- Tanhuvaaran urheiluopisto
- Varalan urheiluopisto
- Vuokatti-Ruka urheiluakatemia (myös hiihtosuunnistus)
- Vöyri, Norrvalla (ruotsinkielinen)
- Itä-Suomen liikuntaopisto
Lukuvuonna 2022-2023 suunnistuksen yläkoululeiritykseen osallistui yli 200 nuorta urheilijaa. Osallistujamäärät ovat kasvaneet vuosittain.
Motivaatio ja halu kehittyä urheilijana ratkaisevat
Yläkoululeiritys on osa Olympiakomitean yläkouluohjelmaa, jonka tarkoituksena on nuorten urheilijoiden tukeminen koulun ja urheilun yhteensovittamisessa. Painopisteenä leiritysjärjestelmässä ovat koulu ja opiskelu, elämäntaidot sekä urheilullinen kehittyminen.
Suunnistuksen yläkoululeirityksiin ei ole pääsykoetestejä tai -kriteereitä. Tarvitaan kuitenkin kilpaurheilullinen asenne, vahva motivaatio harjoitteluun sekä halu kehittyä huippu-urheilijaksi. Lisäksi edellytetään perheen sitoutumista koko vuoden leiritysohjelmaan ja leirien väliseen kehitysprojektiin.
Monipuolisia eväitä urheilijan polulle
Suunnistusliitto suosittelee tavoitteellisesti harjoittelevia kilpasuunnistajia hakemaan mukaan yläkoululeirityksiin. Yläkouluvaihe on tärkeä osa urheilijan polkua ja kasvua huippu-urheilijaksi. Valmennus toteutetaan yhteistyössä urheiluakatemioiden, lajiliittojen sekä urheiluopistojen kanssa.
Leiritystä on toteuttamassa eri alojen asiantuntijoita ja valmentajia, jotka pystyvät tarjoamaan nuorille urheilijoille tärkeitä oppeja fyysisestä ja taidollisesta harjoittelusta, psyykkisistä taidoista ja elämänhallinnasta, ravinnosta sekä terveyden edistämisestä. Tämän kokonaisuuden hallitseminen luo edellytykset pitkäjänteiselle kehittymiselle urheilijan polulla.
Yläkoululeiritykset ovat myös mahdollisuus tutustua uusiin suunnistuskavereihin yli seurarajojen sekä päästä harjoittelemaan arkiharjoittelusta poikkeaviin maastotyyppeihin. Suunnistajien kohdalla opistojen vaihteleminen yläkouluvuosien aikana onkin suositeltavaa lajissa kehittymisen kannalta tärkeän kokemus- ja toimintamallipankin kartuttamiseksi.
Lisätietoa:
Yläkoululeiritys | (suunnistusliitto.fi)
Mikäli urheilija pohtii osallistumistaan kahden opiston välillä, suositellaan hakemaan molempiin ja kirjattavan lisätietoihin, mikäli haettu leirityspaikka on osallistujan kakkosvaihtoehto.