Lotte-Line Ekströmille pronssia hiihtosuunnistuksen nuorten MM-sprintistä

Lotte-Line Ekström avasi Suomen mitalitilin hiihtosuunnistuksen nuorten MM-kilpailujen sprintissä Itävallan Ramsaussa. Tiistaipäivä oli Ramsaun vuoristossa raskas, sillä lumipyry pehmensi uraston ja teki suunnistustehtävistä vaikeita.

Ruotsi otti naisten kilpailussa kaksoisvoiton Elsa Brandtin ja Ella Turessonin voimin. Ekström jäi voittajalle 36 sekuntia ja hopeasta 26 sekuntia. Pronssimitalisti teki kilpailun aikana vain viiden sekunnin virheen, joten suoritus oli teknisesti eheä.

– Alussa piti vähän totutella, kun lunta oli tullut todella paljon, enkä erottanut, mikä ura maastossa on karttaan merkitty ja mikä on toisten hiihtosuunnistajien tekemä oikoura. Suksi ei luistanut, mutta tässä kelissä kaikilla oli varmasti huonontuntuinen suksi, Ektsöm kuvaili olosuhteita.

Lunta oli pyryttänyt myös loppusuoralle ja Ekström kaatui naamalleen vain kolme metriä ennen maalia.

– Onneksi mitali ei sentään mennyt siinä. Nyt se tilanne jo naurattaa, mutta jos siinä olisi menettänyt mitalin niin itkettäisi, Ekström hymyili.

Nuorten kisat jatkuvat keskiviikkona pitkällä matkalla, joka kilpaillaan yhteislähtönä.

– Pitää lähteä rauhassa tekemään omaa suoritusta, vaikka kaikki starttaavat yhtä aikaa, Ekström ennakoi.

Amanda Yli-Futka täydensi suomalaismenestystä sijoittumalla viidenneksi 22 sekuntia Ekströmin takana. Anni Salmela ylsi myös kymppisakkiin hiihtämällä seitsemänneksi.

Nuorten miesten MM-sprintissä Joona Hirvilahti oli viides. Voiton vei Viron Olle Ilmar Jaama, jolle Hirvilahti jäi minuutin ja 21 sekuntia. Mitaliin olisi vaadittu reilu puoli minuuttia nopeampi suoritus.

Hirvilahti oli tyytyväinen suoritukseensa, sillä isot virheet jäivät tekemättä. Kilpailun olosuhteet olivat Hirvilahden mukaan karuimmat, missä hän on ikinä hiihtosuunnistanut.

– Jo ensimmäisen rastivälin puolivälissä kadotin kaikki urat, enkä enää tiennyt mikä on ura ja mikä oiko. Mutta siihen tottui nopeasti, eikä loppumatkasta ollut sen kanssa ongelmia. Ajattelin että keli on kaikille sama ja yritin vain omaa parastani. En odottanut sprintistä näin hyvää tulosta, joten hyvillä fiiliksillä voin jatkaa kohti pidempiä matkoja, kun etukäteen ajattelin juuri niiden sopivan minulle paremmin, Hirvilahti totesi.

Rajalalle hopeaa ja Hirvilahdelle pronssia nuorten EM-sprintistä

Ramsaussa kisataan kuluvan viikon aikana myös aikuisten MM-kilpailut sekä alle 17-vuotiaiden EM-kilpailut. Nuorten EM-kilpailujen tyttöjen sarjassa Maija Rajala otti hopeaa 53 sekuntia ruotsalaisvoittaja Minna Turessonin takana. Hopeamitalisti oli tyytyväinen esitykseensä.

– En tehnyt mitään virheitä kisan aikana, vaikka urastolla menin välillä sekaisin, mikä ura on oikoura ja mikä kartelle merkitty. Alamäkivoittoisella radalla oli muutamia pahoja paikkoja, kun piti tehdä tiukkoja käännöksiä kovissa vauhdeissa. En osannut odottaa, että ihan näin hyvin menisi heti ensimmäisenä päivänä. Huomenna pitää vain lähteä tekemään omaa parasta suoritusta ilman paineita, Rajala kertoi.

Poikien sarjassa Niklas Hirvilahti otti EM-pronssia 38 sekuntia sveitsiläisen Lavio Müllerin takana.

– Kisa oli kokonaisuudessaan hyvää tekemistä. Yksi kaatuminen tuli, pari kymmenen sekunnin ohiajoa ja yksi huono reitinvalinta, mutta toisaalta sain tehtyjä hyviä oikoja. En usko, että virheet näkyivät paljon tuloksessa. Tällainen alamäkiralli sopii minulle, kun minulta löytyy uskallusta alamäkiin,  Hirvilahti analysoi päivän kisaa.

Ramsaun lumipyryistä säätä luonnehdittiin kisapaikalla ”arvokisakeliksi”.

– En osannut aamulla odottaa ihan noin märkää keliä. Alussa suksi toimi, mutta alhaalla stadionin lähellä meinasin lentää nokalleni, kun luistoa ei yksinkertaisesti löytynyt. Onneksi tilanne oli sama kaikille. Mitali on hieno juttu, mutta lähdetään yrittämään lisää seuraavina päivinä, Hirvilahti jatkoi.

Nuorten kilpailut jatkuvat keskiviikkona pitkän matkan yhteislähtökilpailuna.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten (alle 20-v) MM-sprintti 23.1.2024, Ramsau, Itävalta

Naiset: 1) Elsa Brandt SWE 13:14, 2) Ella Turesson SWE 13:24, 3) Lotte-Line Ekström FIN 13:50, 5) Amanda Yli-Futka FIN 14:12, 7) Anni Salmela FIN 14:41, 11) Johanna Naskali FIN 15:19, 19) Sanni Hoskari FIN 16:57, 22) Elisa Pirilä FIN 17:59

Miehet: 1) Olle Ilmar Jaama EST 13:15, 2) Corsin Mueller SUI 13:45, 3) Marek Sterba CZE 14:01, 5) Joona Hirvilahti FIN 14:36, 19) Miika Muotka FIN 16:32, 22) Eero Sorsa FIN 17:13, 24) Onni Vepsäläinen FIN 17:46, Ville Lemberg FIN hylätty, Pyry Riissanen FIN hylätty

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten (alle 17-v) EM-sprintti 23.1.2024, Ramsau, Itävalta

Naiset: 1) Minna Turesson SWE 10:46, 2) Maija Rajala FIN 11:39, 3) Saule Traubaite LTU 11:47, 8) Kerttu Rajala FIN 13:16, 10) Sanni Korpi FIN 13:25, 14) Tiitu Takanen FIN 15:26

Miehet: 1) Lavio Mueller SUI 10:17, 2) Ludvig Eggöy Markhester SWE 10:44, 3) Niklas Hirvilahti FIN 10:55, 4) Veeti Viippola FIN 11:31, 6) Joakim Savinainen FIN 11:55, 12) Eetu Takanen FIN 12:55

Kaikki tulokset
Kuvia
Kilpailun nettisivut