Niklas Ekströmille pronssia hiihtosuunnistuksen MM-sprintistä

Niklas Ekström avasi Suomen mitalitilin hiihtosuunnistuksen MM-kilpailujen avausmatkalla sprintissä Itävallan Ramsaussa tiistaina.

Alamäkivoittoinen sprinttikilpailu sankassa lumisateessa koetteli urheilijoita niin teknisesti kuin fyysisestikin.

Päivän suvereeni voittaja oli ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt Jörgen Baklid. Norjalainen jätti toiseksi tullutta Bulgarian Stanimir Belomazhevia 23 sekuntia.

Ekström oli tukevasti kiinni pronssissa aina viimeistä edelliselle rastille asti, mutta huono reitinvalinta Ramsaun hiihtostadionille vei Henrik Fredriksen Aasin edelle. Kovan loppuvetonsa ansiosta hän sai kurottua eron kiinni ja maalissa kello näytti samaa aikaa molemmille. Pronssi jaettiin suomalaisen ja norjalaisen kesken. Pronssimitalistit jäivät voittajalle 46 sekuntia.

– Oli vauhdikasta ja haastavaa suunnistusta, jopa haastavampaa kuin odotin. Onnistuin pysymään koko ajan suunnistuksen päällä, Ekström tiivisti kisansa.

Suomalaismitalisti ei harmitellut lopun pientä reitinvalintavirhettä.

– Teknisesti annan puhtaat paperit. Rata oli niin vaikea, että mielestäni täällä oli mahdoton tehdä täydellistä suoritusta.

Kolmostila antaa samalla oivat lähtökohdat mitalijahtiin keskiviikon takaa-ajossa, jonne lähdetään sprintin tulosten perusteella.

– Fyysinen vire on tällä hetkellä huipussaan ja pronssi otti paineita pois seuraavista starteista. Huomenna pitää vain jaksaa tehdä oma työ. Toivottavasti suunnistus onnistuu yhtä hyvin kuin tänään, Ekström ennakoi keskiviikon pitkää matkaa.

Aapo Viippola oli  kisan kahdeksas minuutin ja yhdeksän sekuntia voittajan takana. Tuomas Outinen oli 11:s kuusi sekuntia Viippolaa hitaampana.

Ruotsin naisille kolmoisvoitto – Klemettinen ja Hoskari kymppisakissa

Naisten kilpailu oli ruotsalaisten juhlaa, kun maa juhli kolmoisvoittoa. Magdalena Olsson oli ylivoimainen voittaja yli 40 sekuntia muita nopeampana. Elin Schagerström oli hopealla ja virheisiin sortunut Tove Alexandersson pronssilla.

Maria Hoskari ja Kaisa Klemettinen ylsivät suomalaisista kymmenen joukkoon sijoille seitsemän ja kahdeksan reilut puolitoista minuuttia voittajan takana. Hoskari oli tyytyväinen suoritukseensa.

– Rata oli alamäkipainotteinen ja yllätyin, kuinka paljon siellä pystyi oikomaan menemättä uria pitkin. Yhdellä välillä jäin vähän ihmettelemään, missä menen ja heti seuraavalle välille tein reitinvalintavirheen. Rata ei ollut itselleni paras mahdollinen, mutta tästä on hyvä lähteä huomiseen takaa-ajoon. Se sopii minulle paremmin, päivän paras suomalaisnainen kertoi.

– Suksitestissä oli karmea keli ja kaikki vaatteet olivat läpimärkiä. Onneksi sää rauhoittui kisaan. En tiedä valitsinko oikean suksen. Pikku-urilla luisti hyvin, mutta isoilla baanoilla oli vaikeampaa, Hoskari kuvaili olosuhteita.

MM-kisat jatkuvat keskiviikkona pitkällä matkalla, jonne startataan takaa-ajona sprinttitulosten perusteella.

Tiistaina Ramsaussa kisattiin myös 20-vuotiaiden MM- ja 17-vuotiaiden EM-sprintit.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen MM-sprintti 23.1.2024, Ramsau, Itävalta

Naiset: 1) Magdalena Olsson SWE 13:24, 2) Elin Schagerström SWE 14:07, 3) Tove Alexandersson SWE 14:11, 4) Anna Ulvensöen NOR 14:16, 5) Idunn Strand NOR 14:58, 7) Maria Hoskari FIN 15:07, 8) Kaisa Klemettinen FIN 15:09, 12) Sari Vääränen FIN 15:41, 15) Heta Virtanen FIN 16:08, 17) Satu Tuomisto FIN 16:11, 29) Nina Kärnä FIN 17:30

Miehet: 1) Jörgen Baklid NOR 13:04, 2) Stanimir Belomazhev BUL 13:26, 3) Niklas Ekström FIN ja Henrik Fredriksen Aas NOR 13:50, 5) Vegard Gullbrandsen NOR 14:05, 8) Aapo Viippola FIN 14:12, 11) Tuomas Outinen FIN 14:18, 21) Eevert Toivonen FIN 15:00, 24) Miska Tervala FIN 15:05, 27) Misa Tuomala FIN 15:10