Suomen miehille hopeaa nuorten MM-viestistä

Hiihtosuunnistuksen nuorten MM-kilpailut ja EM-kilpailut päättyivät lauantaina Ramsaussa viesteihin.

Suomen nuorten saldo päätöspäivänä oli kolme hopeaa. Miesten kolmikko otti hopeaa nuorten MM-viestissä. Lisäksi 17-vuotiaat pojat ja tytöt ylsivät hopealle EM-viestissä.

Lämpötila Ramsaussa oli mennyt yöllä pakkasen puolelle. Pakkanen jäädytti vähissä olleen lumen ja teki kelistä erittäin liukkaan. Varsinkin radan jyrkät alamäet olivat paikoin jopa vaarallisessa kunnossa. Lisäksi lumen seassa olleet neulaset pistivät sukset paikoin tökkimään.

Riissanen jätti kilpakumppanit reitinvalinnalla ja hiihtämällä

Perjantaina keskimatkan nuorten MM-kultaa juhlinut Pyry Riissanen pääsi ankkuriosuudelle viidentenä neljä minuuttia kärjen takana. Hän ohitti muut joukkueet, mutta Viro oli päässyt karkuun ja vei mestaruuden puolitoista minuuttia edellä.

– Peltoalueella sain muut joukkueet kiinni ja jätin ne paremmalla reitinvalinnalla ja hiihtämällä. Ihan kultaan asti ei riittänyt, mutta täytyy olla tyytyväinen. Mitali on hieno, Riissanen kertoi.

Joona Hirvilahti vaihtoi kahdeksantena pari minuutia kärjestä.

– Alussa putosin kärkiletkasta, kun minulla oli pidempi hajonta, enkä muutenkaan ollut fyysisesti yhtä vahva kuin muutamat muut. Loppu tuli kuitenkin suunnistuksellisesti tarkasti, aloittaja kertoi osuudestaan.

Eero Sorsa nosti sijoituksen viidenneksi. Ero kärkeen oli vaihdossa neljä minuuttiin.

– Aika yksin sain mennä. Pellolla sain muita joukkueita näkyviin, mutta siinä oli pidempi hajonta. Ihan hyvä, että meillä oli pidemmät hajonnat, niin Pyry sai lopussa nopeammat, mietti Eero Sorsa.

Naisten 20-vuotiaiden viestissä Suomi taisteli mitalista loppuun asti, mutta joukkue taipui lopulta neljänneksi. Voiton vei Ruotsi.

17-vuotiaat myös hopealle

Nuorten 17-vuotiaiden tyttöjen EM-viestissä Tsekki oli suvereeni ykkönen, mutta kolmikko Sanni Korpi, Kerttu Rajala ja Maija Rajala taistelivat Sveitsiä vastaan hopeasta. Sveitsi kuitenkin hylättiin ja hopeamitalit pujotettiin suomalaisten kaulaan.

Sanni Korpi tuli avausosuudelta vaihtoon toisena reilut kaksi minuuttia Tsekistä.

– Alussa en meinannut pysyä muiden mukana, kun jalat olivat happoa täynnä. Sen jälkeen sujui paremmin. Toiseksi viimeisellä rastilla leivoin kunnon pannut. Pää on vähän kipeä, mutta ei vissiin käynyt pahemmin, naama veressä vaihtoon saapunut Korpi kertoi.

Kerttu Rajala kilpaili toisella osuudella Sveitsin ja Tsekin kakkosjoukkueen kanssa.

– Ylämäkiosuus oli rankka, mutta virheitä ei tullut ja olen tyytyväinen. Sveitsiläisen  kanssa tuli mentyä pitkät pätkät, Kerttu Rajala kertoi.

Ankkuriosuudella Maija Rajala kamppaili Tsekin kakkosjoukkueen ja Sveitsin kanssa. Sveitsi lopulta hylättiin ja Tsekki jäi taakse.

– Virheitä ei tullut ja suksi kulki, oli hyvä päivä tänään. Olemme tyytyväisiä mitaliin, tiivisti Maija Rajala.

Poikien puolella Veeti Viippola, Joakim Savinainen ja Niklas Hirvilahti taistelivat loppuun asti viestin voitosta, mutta dramaattisten vaiheiden jälkeen Suomi sai hopeaa 20 sekuntia Latvian takana.

– Menimme pitkään samaa matkaa Latvian kanssa, mutta lopussa kaaduin, enkä päässyt loppukiriin. Oli melkoinen tappoalamäki ja välillä roskat hidastivat menoa. Suorituksena kuitenkin ihan hyvä. Olemme tyytyväisiä mitaliin, Hirvilahti totesi.

Veeti Viippola tuli vaihtoon toisena aivan Tsekin kakkosjoukkueen kannassa.

– Ylämäkeen ei lähtenyt parhaalla tavalla ja siinä vähän jäin. Oijoilla sain myöhemmin muita kiinni. Lopussa oli pelkkää hiihtoa. Alamäet olivat todella pahoja tänään ja rastitkin olivat alamäessä, ja niiden ottaminen oli vaikeaa. Olosuhteet olivat niin liukkaat, ettei suksella voinut päästä karkuun, Viippola kertoi.

Toisella osuudella Joakim Savinainen nosti Suomen kärkeen.

– Ärsytti, kun Tsekin kaveri ei päästänyt ensimmäisessä nousussa ohi. Hän otti aina spurtin, kun yritin ohi. Lopussa laskin rastista ohi ja jouduin nousemaan rinnettä takaisin ylös. Hankikannon takia oikoja oli helppo tehdä, mutta en tykännyt siitä, kun tällä kelillä ei voinut päästä karkuun, vaikka menohaluja olisi ollut, Savinainen mietti.

Ramsaussa kisattiin kolme henkilökohtaista matkaa ja viestit. Suomen nuorten kokonaissaldo oli 12 mitalia. Nuorten MM-kisoissa Suomi sai kolme kultaa, kolme hopeaa ja yhden pronssin. Nuorten paras suomalainen oli Amanda Yli-Futka, joka otti kaksi nuorten maailmanmestaruutta. 17-vuotiaissa suomalaiset saivat kolme hopeaa ja kaksi pronssia.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten (20-v.) MM-viesti 27.1.2024, Ramsau, Itävalta

Naiset: 1) Ruotsi 1:32:25, 2) Norja 1:36:00, 3) Tsekki 1:37:24, 4) Suomi 1 (Johanna Naskali, Anni Salmela, Lotte-Line Ekström) 1:39:25, 7) Suomi 2 (Elisa Pirilä, Sanni Hoskari, Tiitu Takanen) 1:50:16

Miehet: 1) Viro 1:20:45, 2) Suomi 1 (Joona Hirvilahti, Eero Sorsa, Pyry Riissanen) 1:22:03, 3) Tsekki 1:22:13, 10) Suomi 2 (Ville Lemberg, Miika Muotka, Onni Vepsäläinen) 1:33:13

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten (17-v.) EM-viesti 27.1.2024, Ramsau, Itävalta

Naiset: 1) Tšekki 1:10:30, 2) Suomi (Sanni Korpi, Kerttu Rajala, Maija Rajala) 1:13:00, 3) Latvia 1:20:40

Miehet: 1) Latvia 1:03:56, 2) Suomi (Veeti Viippola, Joakim Savinainen, Niklas Hirvilahti) 1:04:16, 3) Tšekki 1:05:53

Kaikki tulokset
Kuvia
Kilpailun nettisivut