Toivonen ja Hoskari viidensiä MM-keskimatkalla

Hiihtosuunnistuksen MM-kilpailut jatkuivat perjantaina Itävallan Ramsaussa  kisojen viimeisellä henkilökohtaisella startilla keskimatkan merkeissä.

Vaativalla radalla ja raskaissa olosuhteissa käyty kilpailu ei tuonut lisää mitaleita Suomeen. Parhaana suomalaisena onnistuivat Eevert Toivonen ja Maria Hoskari, jotka molemmat sijoittuivat kisassa viidenneksi.

Lämpötila Ramsaussa oli perjantaina reippaasti plussan puolella. Edeltävien vuorokausien lämpöasteet olivat sulattaneet maastosta reilusti lunta, ja tämä piti järjestäjät kiireisenä jopa yön yli, jotta kilpailun urasto pysyi hiihdettävässä kunnossa. Ratoihin tehtiin lumitilanteen takia joitakin viime hetken muutoksia ja erityisesti miesten kilpailu sai reippaasti lisää nousumetrejä.

Naisten kilpailussa Norjan Anna Ulvensöen päätti ruotsalaisten alkuviikon hallinnan voittamalla maailmanmestaruuden. Ruotsi oli jälleen vahva, sillä himmeämmät mitalit matkasivat länsinaapuriin. Sprintin ja takaa-ajon maailmanmestari Magdalena Olsson otti hopeaa ja Linda Lindkvist pronssia.

Maria Hoskari jäi voittajalle vajaat kolme minuuttia. Viikon kahteen ensimmäiseen starttiin hän ei ollut tyytyväinen, joten perjantain tulos lämmitti mieltä.

– Kun sprintti kaatui reitinvalintoihin ja takaa-ajo omaan surkeaan suksivalintaan, niin kyllähän tämä oli melkein täydellinen kilpailu. Virhettä en tehnyt ollenkaan ja fyysinen virekin oli hyvä. Ylämäkeen sippasin, mutta niin taisi sipata monet muutkin. Aikalailla maksimisuoritus itseltä, Hoskari kertoi.

Hoskarin mukaan perjantain kilpailun ”eksiittoseksi” teki se, että pitkällä reitinvalintavälillä nopein ratkaisu oli ottaa sukset pois jalasta ja juosta suoraan metsän läpi rastille.

– Kun katsoo ulos ikkunasta niin huomaa, että lumi on sulanut. Ei se sinänsä tullut yllätyksenä, hän jatkoi.

Sari Vääränen ja Nina Kärnä olivat keskimatkalla niukasti kymppikärjen ulkopuolella sijoilla 11 ja 12.

Eevert Toivonen perjantain keskimatkalla. Kuva: Timo Mikkola
Eevert Toivonen hiihtosuunisti perjantain keskimatkalla viidenneksi. Kuva: Timo Mikkola
Baklid ylivoimainen – Toivonen tyytyväinen vitossijaan

Miesten kilpailussa Jörgen Baklid oli odotetun ylivoimainen ottamalla kisojen kolmannen maailmanmestaruutensa. Ero hopeamitalisti Nicola Mülleriin oli yli kaksi minuuttia.

Päivän paras suomalaismies Eevert Toivonen onnistui tekemään nousujohteisen suorituksen ja ylsi viidenneksi. Ylivoimaisen voittajan takana tiukassa kilpailussa eroa pronssimitalisti Teodor Mo Hjelsethiin jäi puoli minunuttia.

– Alussa missasin pari uraa ja oikoa, mutta loppumatkaan olen tyytyväinen. Ilmeisesti pitkällä välillä olisi pitänyt juosta sukset jalassa ja oikaista urien välistä. Harkitsin sitä valintaa, mutta en lopulta valinnut. Kyllä viides sija maistuu varsinkin, kun alkuviikko ei ollut kaikista helpoin. Mukavaa, että sain käännettyä tulokset paremmaksi tänään, viikon kahdessa ensimmäisessä startissa 20:n ulkopuolelle jäänyt Toivonen mietti kisan jälkeen.

Reitinvalinta pudotti Ekströmin kahdeksanneksi – siderikko keskeytti Viippolan matkanteon

Kaksi pronssia kisojen ensimmäisiltä matkoilta saavuttanut Niklas Ekström aloitti vahvasti ja oli mukana mitalikamppailussa. Loppumatkan reitinvalinnat eivät kuitenkaan olleet nopeimpia ja hän oli kilpailussa kahdeksas.

Keskiviikon takaa-ajossa neljänneksi sijoittunut Aapo Viippola oli Ekströmin ja Toivosen ohella suomalainen mitalitoivo, mutta siteen hajoaminen kilpailun alkupuolella keskeytti matkanteon.

MM-kilpailut päättyvät lauantaina sprinttiviestiin. Suomen joukkueet voi katsoa tästä.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen MM-keskimatka 26.1.2024, Ramsau, Itävalta

Naiset: 1) Anna Ulvensöen NOR 45:14, 2) Magdalena Olsson SWE 46:01, 3) Linda Lindkvist SWE 46:05, 5) Maria Hoskari FIN 48:05, 11) Sari Vääränen FIN 51:20, 12) Nina Kärnä FIN 51:30, 19) Heta Virtanen FIN 53:56, 23) Kaisa Klemettinen FIN 54:31, 28) Satu Tuomisto FIN 55:25

Miehet: 1) Jörgen Baklid NOR 44:03, 2) Nicola Müller SUI 46:04, 3) Teodor Mo Hjelseth NOR 46:54, 5) Eevert Toivonen FIN 47:25, 8) Niklas Ekström FIN 47:46, 16) Tuomas Outinen FIN 49:33, 19) Miska Tervala FIN 50:01, 23) Misa Tuomala FIN 51:11, Aapo Viippola FIN keskeytti