EM-tarkkuussuunnistusta Turussa toukokuussa

Kisajärjestäjien tiedote / Kari Vainio, ETOC 2024:n mediavastaava
Kuvat: Timo Mikkola

Turku isännöi tarkkuussuunnistuksen Euroopan mestaruuskilpailuja toukokuun toisella viikolla. Kuudesta kilpailumaastosta kaksi on Naantalin puolella.

Tarkkuussuunnistus on yksi Kansainvälisen suunnistusliiton IOF:n neljästä kilpailumuodosta. Se on suunnistuksen taitolaji, joka perustuu erittäin vaativiin päättelytehtäviin, ei fyysiseen suorituskykyyn, jolloin fyysisesti liikuntarajoitteiset voivat kilpailla yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Mukana on kilpailijoita 19 maasta, joista kahden – Yhdysvaltojen ja Japanin – kilpailijat mittelevät EM-kilpailujen ulkopuolella. Suurin, 16 urheilijan joukkue tulee Puolasta. Suomi ja Ukraina ovat valinneet kisoihin 14 urheilijaa. Yhteensä kilpailijoita on 145, joista parasarjalaisia on 37 eli joka neljäs. Suomen joukkueessa on viisi P-sarjalaista.

Kisojen järjestelyistä vastaava Turun Metsänkävijät tunnetaan viestisuunnistukseen keskittyvänä seurana. Tarkkuussuunnistuksen arvokilpailun järjestäminen on seuralta arvovalinta.

”Haluamme kantaa paremmin tunnetun perinteisen huippusuunnistuksen rinnalla yhteiskuntavastuuta järjestämällä tapahtuman, jossa liikuntarajoitteiset voivat kilpailla tasavertaisesti. Toisessa kilpailumuodossa heillä on oma sarjansa, toisessa kaikki kilpailevat samassa sarjassa”, kilpailunjohtaja Mikko Knuuti kertoo.

Knuuti uskoo, että ison tapahtuman järjestäminen Turussa lisää lajin tunnettavuutta. Kisat huipentuvat äitienpäivänä Turun Urheilupuistossa, josta tempokilpailun finaali myös televisioidaan verkossa.

Päävastuun kisojen maastovalinnoista, radoista ja kartoista on kantanut seuran tarkkuussuunnistusspesialisti Juha Hiirsalmi, joka on tällä hetkellä lajin maailmanrankingissa sijalla kaksi.

Juha Hiirsalmi

Hiirsalmi on vakuuttunut, että Turun ja Naantalin kilpailumaastot ovat arvokilpailuille haastavia.

”Varsinais-Suomi tunnetaan pienipiirteisistä avokalliomaastoista. Tarkkuussuunnistukselle sopivia pieniä ja vaihtelevia kalliorinteitä löytyy yhtä lailla Turun ja Naantalin kävelyreittien varsilta”, Hiirsalmi toteaa.

Viime vuonna MM-kisoissa Tshekissä Suomi sai ainoan mitalin P-sarjan viestistä. Tuomo NiskanenEero Hakanen ja Pekka Seppä voittivat maailmanmestaruuden.

Pekka Seppä

Kaksi vuotta sitten edellisissä, silloin myös Suomessa järjestetyissä EM-kisoissa normaalikilpailussa Pinja Mäkinen voitti avoimen sarjan hopeamitalin ja tempossa Petteri Hakala voitti kultaa ja Antti Rusanen pronssia.

Kotikisoissa on jälleen lupa odottaa hyviä suorituksia. Kaikki viimeisten arvokilpailujen mitalistit ovat mukana joukkueessa.

EM-kilpailut avataan tiistai-iltana 7. toukokuuta Turun kauppatorilla. Kilpailun suojelijana toimii Turun pormestari Minna Arve.

Yleisö on tervetullut seuraamaan kilpailuja, erityisesti lauantaina Naantalin Kuparivuoreen ja sunnuntaina iltapäivällä Turun urheilupuistoon. Harrastajilla on mahdollisuus kokeilla lajia torstaina, perjantaina ja sunnuntaina EM-lähtöjen jälkeen.

Isot suunnistustapahtumat Varsinais-Suomessa saavat jatkoa elokuussa, kun Turussa ja sen ympäristössä järjestetään suunnistuksen veteraanisarjojen MM-kilpailut.

Tarkkuussuunnistuksen EM-kisojen aikataulu ja tapahtumapaikat

  • Avajaiset tiistaina 7.5. klo 17.00 Turun kauppatorilla.
  • Mallisuunnistus keskiviikkona 8.5. klo 10.00–00 Katariinanlaaksossa Turussa.
  • Normaalikilpailun 1. päivä torstaina 9.5. klo 10.00 Kuninkojalla Turussa.
  • Normaalikilpailun 2. päivä perjantaina 10.5. klo 10.00 Suopellossa Naantalissa.
  • Normaalikilpailun palkintojenjako perjantaina 10.5. klo 20.00 Turun kauppatorilla.
  • Viesti lauantaina 11.5 klo 10.00 Kuparivuoressa Naantalissa.
  • Viestin palkintojenjako lauantaina 11.5. klo 20.00 Turun kauppatorilla.
  • TempO:n karsinta sunnuntaina 12.5. klo 9.00 Impivaarassa Turussa.
  • TempO:n finaali sunnuntaina 12.5. klo 14.30 Turun urheilupuistossa.
  • TempO:n palkintojenjako ja päättäjäiset sunnuntaina 12.5. klo 17.30 Turun urheilupuistossa.

EM-kilpailun maalintulon jälkeen on kaikille avoin kilpailu torstaina Mälikkälässä, perjantaina Suopellossa ja sunnuntaina Impivaarassa. Ohjeet tume.fi/etoc2024 -sivustolla.

Yleisö on tervetullut seuraamaan kaikkia kilpailuja, kunhan ei liiku kilpailumaastossa ja noudattaa järjestäjien antamia ohjeita.

Osanottajat

EM-kilpailuissa on mukana 19 maata, joista Japanin ja Yhdysvaltojen urheilijat eivät kilpaile Euroopan mestaruuksista.

Kilpailijoita on 145, joista avoimessa sarjassa kilpailee 108 ja fyysisesti rajoitteisen P-sarjassa 37.

Petteri Hakala

Suomen joukkue

Normaalikilpailu (PreO)

Avoin sarja (7): Petteri Hakala, Mikko Heinonen, Sami Hyvönen, Matilda Lukkari, Pinja Mäkinen, Teemu Niskanen, Antti Rusanen.

P-sarja (5): Ken Gammelgård, Eero Hakanen, Tuomo Niskanen, Pekka Seppä ja Tuula Tjäder.

TempO (10): Petteri Hakala, Mikko Heinonen, Sami Hyvönen, Matilda Lukkari, Lauri Mäkinen, Pinja Mäkinen, Vesa Mäkinen, Teemu Niskanen, Tuomo Niskanen, Antti Rusanen.

Viesti: valinnat tehdään kisojen aikana EM-joukkueeseen valituista urheilijoista.


Faktaa

Tarkkuussuunnistus

Lajia voivat kaikki harrastaa ja kilpailla samassa sarjassa ikään, sukupuoleen tai liikuntakykyyn katsomatta.

Tarkkuussuunnistus perustuu erittäin vaativiin päättelytehtäviin, ei fyysiseen suoritukseen. Rastit sijoitetaan maastoon hyväpohjaisten polkujen ja teiden varsille, joissa liikuntarajoitteiset voivat kulkea tasapuolisesti muiden kanssa.

Normaalikilpailussa (PreO) kulku-uran varrelta löytyvät jokaiselle rastille katselutolpat, joilla kilpailija ratkoo tehtäviä. Tehtäväpisteillä kilpailijan pitää päätellä, mitkä maastossa näkyvistä rasteista ovat karttaan merkittyjä ja rastimääritteillä tarkennettua pisteitä.

Rataan kuuluu myös aikarasteja, joissa nopeus ratkaisee. PreO:n lisäksi tarkkuussuunnistuksessa kilpaillaan toisena kilpailumuotona pelkistä aikarasteista koostuvassa tempO:ssa.

Tarkkuussuunnistuksen EM-kilpailuun kuuluu kaksipäiväinen normaalikilpailu ja yksipäiväiset viesti ja tempO. EM-kilpailussa on kaksi sarjaa, avoin ja fyysisesti rajoitteisten, virallisesti physically challenged, P-sarja.

Tarkkuussuunnistus on Kansainvälisen suunnistusliiton yksi virallisista kilpailumuodoista. Laji on saanut alkunsa vammaissuunnistuksena Ruotsissa 1970-luvun alussa. Suomeen laji tuli 1990-luvun puolivälissä. Tarkkuussuunnistuksen ensimmäiset MM-kisat käytiin syyskuussa 2004 Ruotsissa.