Janosikova ja Heikkilä Knock-Out sprintin mestareiksi

Suunnistuksen SM-kilpailut pyörähtivät käyntiin Helsingissä toista kertaa järjestettyjen Knock-Out sprinttien merkeissä. Kilpailu oli myös tärkeä näytönpaikka kahden viikon päästä alkaviin maailmancupin ensimmäisiin osakilpailuihin hamuaville.

Naisten kilpailun voittoon suunnisti viimevuotiseen tapaan (joskin silloin SM-kilpailun ulkopuolella) Tereza Janosikova ja toiseksi kiri Venla Harju. Evely Kaasiku kirkasti viime vuoden kuudennen sija pronssiksi.

Miesten kilpailun voitti Tuomas Heikkilä, toiseksi sijoittui Miika Kirmula ja kolmanneksi Teemu Oksanen.

Helsingin Suunnistajien järjestämä nelivaiheinen kilpailu käytiin Munkkiniemen ja Munkkivuoren alueella. Knock-Out sprintin formaatissa suunnistetaan ensin henkilökohtainen karsinta, josta jatkoon pääsee yhteensä 36 urheilijaa. Tästä eteenpäin suunnistetaan kolme erävaihetta, joissa starttaa kerralla kuusi suunnistajaa. Alkuerästä jatkoon pääsee jokaisen erän kolme parasta. Välieristä jatkoon pääsee jokaisen erän kaksi parasta. Finaalissa suunnistaa kuusi suunnistajaa ja mitalit jaetaan maaliintulojärjestyksessä.

Naisten voittaja, tšekkisuunnistaja Tereza Janosikova, oli tällä kertaa oikeutettu suomenmestaruusmitaliin, sillä naisen virallinen osoite löytyy nykyään Suomesta.

– Finaalin alku oli enemmän taktiikkakilpailu. Toisella puoliskolla letka venyi ja totta kai vauhti oli kovaa. Johdin joukkoa, mutta en tehnyt parasta reitinvalintaa ja tipuin kolmanneksi. Siinä kohtaa matkaa maaliin oli onneksi tarpeeksi, yritin kaikkeni ja se toimi.

Loppukirikamppailu naisten välillä oli suora toisinto viime vuodesta.

– Loppukirit ovat aina rankkoja ja Venla on ehdottomasti maailmanluokan juoksija. On aina kiva haastaa itseään. Arvostan tätä mitalia.

Päivän hopeamitalisti Harju löysi hyvän vireen alkukauden metsäkilpailujen jälkeen.

– Tuntui yllättävän hyvältä fyysisesti ja henkisestikin. Eilen olin vielä pikkaisen väsynyt Tiomilasta ja pari viikkoa ajatukset oli suunnattu enemmän sinne. Tuntui, että tämä tulee äkkiä.

Neljän startin urakkaa helpotti se, ettei jokaisessa startissa tarvitse antaa kaikkea.

– Halusin koittaa säästellä. Ettei lähtisi aikaisemmissa erissä ihan täysillä ja oikeastaan finaalissakin samalla tavalla, että säästäisi loppuun.

Harjun finaalisuoritus eteni taktiikan mukaan, joka oli pysytellä letkan mukana ja ottaa vähemmän vetovastuuta.

– En oikeastaan edes katsellut alkuvälejä, kun tiesin, että se on putki. Luin pari viimeistä väliä ja leimasin aina kun tuli rasti vastaan. Se on aika erilaista kuin henkilökohtainen sprintti. Olen siedättänyt itseä siihen, että voi juosta ilman, että on aktiivinen.

Harju viritteli pitkää loppukiriä kahdeksannelle rastille, toiveena jättää kirikykyinen Janosikova tarpeeksi kauas.

– Yritin vaan niin kovaa loppuun asti kuin pystyin. Lopussa tuli taktinen virhe, kun jätin loppusuoralla sisäkurvin auki.

Myös miesten voittaja Tuomas Heikkilä ajoi sisään uutta kilpailutaktiikkaa, jossa ei aina tarvitse lähteä porukan veturiksi.

– Itseluottamus oli aika hyvä. Nyt on leireillä tullut talven aikana treenattua vähän erilaisia taktiikoita. Aikaisemmin on ehkä itsekin vähän liian innokkaasti mennyt siinä heti alkuun kärkijoukkoihin. Nyt on leirien perusteella saanut itseluottamusta vähän rauhallisempaankin taktiikkaan. Voi ottaa alun vähän rauhallisemmin ja lopussa riittää vähän enemmän paukkuja.

– Välierissä tuli pieni pummi ja joutui enemmän koville, mitä olin suunnitellut etukäteen, mutta hyvin löytyi finaaliinkin potkua. Se meni ihan suunnitelmien mukaan. Alku vähän rauhallisemmin ja lopussa kaikki peliin.

Sprinttiin satsaava Heikkilä voitti viime vuoden sprinttimatkojen EM-kilpailuista henkilökohtaisen sekä sprinttiviestipronssin. Viime vuoden SM-Knock-Outista tuloksena oli neljäs sija.

Knock-Out sprintin SM-mitaleista kilpailtiin myös 18-sarjoissa, joissa voittoihin suunnistivat Kymin Suunnistajien Rasmus Töyrylä ja Espoon Suunnan Anni Jantunen.

SM-kilpailujen sprinttiputki jatkuu lauantaina henkilökohtaisilla sprinteillä Espoossa.

 

Tulokset Knock-Out sprintin SM-kilpailu 9.5.2024, Helsinki

Miehet

1) Tuomas Heikkilä, Helsingin Suunnistajat 6:07, 2) Miika Kirmula, Kalevan Rasti 6:08, 3) Teemu Oksanen, Ikaalisten Nouseva-Voima 6:10, 4) Eero Heinonen, MS Parma 6:15, 5) Akseli Ruohola, MS Parma 6:16, 6) Maxime Rauturier 6:18

Naiset

1) Tereza Janosikova, Suunta Jyväskylä 6:33, 2) Venla Harju, Tampereen Pyrintö 6:33, 3)Evely Kaasiku, Helsingin Suunnistajat 6:37, 4) Maiju Oksanen, Kangasala SK 6:41, 5) Inka Nurminen, Jämsän Retki-Veikot 6:45, 6) Karoliina Ukskoski, Lahden Suunnistajat-37 6:58

Miehet 18-v

1) Rasmus Töyrylä, Kymin Suunnistajat 6:22, 2) Eero Sorsa, Kalevan Rasti 6:25, 3) Lauri Lakanen Suunnistajat 6:25, 4) Sisu Tyni, Vehkalahden Veikot 6:26, 5) Oliver Hellstedt, Lynx 6:27    , 6) Topias Lautamäki, MS Parma 6:30

Naiset 18-v

1) Anni Jantunen, Espoon Suunta 6:53, 2) Alisa Emaldynova, Angelniemen Ankkuri 6:56, 3) Aurora Lehtonen, Ulvilan Ura 7:01, 4) Lotta Nivukoski, Lapuan Virkiä 7:07, 5) Ellen Fröjdö, Turun Suunnistajat 7:08, 6) Nelli Niinimäki, SK Pohjantähti 7:18

Tulokset
Kisasivut
Kuvia