Tampereen Pyrinnölle mestaruus SM-sprinttiviestissä

Tampereen Pyrinnön kaksikko Severi Kymäläinen ja Venla Harju voitti suunnistuksen SM-sprinttiviestin sunnuntaina Tampereen Härmälässä.
Härmälänrannan asuinalueella järjestetty kilpailu käytiin kansainvälisestä formaatista poiketen pariviestinä, jossa kumpikin pari suunnisti kaksi osuutta.

Finaalissa mitalisuosikit Pyrintö, Helsingin Suunnistajat ja MS Parma erottuivat muista joukkueista jo ensimmäisellä osuudella miesten viedessä viestiä. Helsingin Suunnistajien Tuomas Heikkilä lähetti Evely Kaasikun kärjessä ankkuriosuudelle, mutta kannoilla tulivat Akseli Ruoholan osuudelleen lähettämä Maija Sianoja ja Kymäläisen matkaan päästämä Venla Harju.

Venla Harju ehti maaliin viisi sekuntia ennen Evely Kaasikua.

Harju nappasi kärkikaksikon varhaisessa vaiheessa kiinni oli lopussa fyysisesti vahvin. Helsingin Suunnistajat jäi viisi sekuntia ja MS Parma yli puoli minuuttia.

”Ankkuriosuudella lyhyet hajonnat vähän auttoivat, mutta tuntui silti, että juoksemalla sain eron tehtyä. Sain selät kiinni ja onnistuin sen jälkeen tekemään eroa”, Harju kertoi.

Sunnuntaipäivä oli urheilijoille pitkä, sillä aamupäivän karsinta käytiin henkilökohtaisena väliaikalähtökilpailuna, jossa yhteisaikojen 30 nopeinta paria eteni iltapäivän finaaliin. Finaalissa kumpikin joukkueen jäsen suunnisti kaksi noin kolmen kilometrin osuutta.

”Karsinnassa pystyin säästelemään, mutta finaalin ensimmäisellä osuudella oli vähän hankala arvioida, että kuinka kovaa uskaltaa mennä. Kun sitten sain Maijan (Sianoja) kiinni, tyydyin siihen vauhtiin”, Harju kertoi vauhdinjaostaan.

Severi Kymäläinen suunnisti Venla Harjun parina voittajajoukkueessa.
Sprinttisuorituksia tärkeä saada alle

Sunnuntain kilpailu oli tärkeä jo pelkästään SM-arvonsa vuoksi, mutta samalla se oli hyvä valmistautuminen touko-kesäkuun maailmancupin kilpailuihin Sveitsiin ja Italiaan.

”Eihän tähän saanut ihan samanlaista SM-kisan fiilistä kuin muille matkoille, kun tämä on ollut kotimaisessa kisakalenterissa niin harvoin. Mutta kivahan Tampereella on voittaa. Arvokisoista tämä tietenkin poikkeaa siinä mielessä, että siellä sprinttiviestissä on vain yksi osuus, jossa pitää mennä täysillä alusta loppuun. Lisäksi maastot tulevat maailmancupissa olemaan erilaisia. Silti sprinttisuorituksia on hyvä saada alle mahdollisimman paljon ennen maailmancupia”, Harju jatkoi.

Tuomas Heikkilä piti Helsingin Suunnistajat kärjessä omalla osuudellaan.

Severi Kymäläinen iloitsi kultamitalista.

”Näitä mestaruuksia ei tule ihan joka vuosi, joten täytyy olla tyytyväinen. Jaksoin tänään kaksi vetoa hyvin ja se oli avain onnistumiseen. Tämä oli hieno alue suunnistaa sprinttiä ja radat olivat hyvät. Hajontaa oli paljon, ja porukka juoksi ristiin rastiin. Piti tehdä koko ajan omaa työtä”, Kymäläinen kuvaili.

Kaasiku väsyi lopussa

Harjulle lopussa taipunut Viron maajoukkuesuunnistaja Evely Kaasiku myönsi jääneensä juoksuvauhdilla.

”Pysyin vähän aikaa Venlan edellä, kun tein parempia reitinvalintoja. Lopun pitkällä välillä yritin roikkua hänen perässään, mutta en vaan pysynyt. Pitää vielä levätä ennen maailmancupia, ei vielä ihan irtoa lopussa, Helsingin Suunnistajien Kaasiku kertoi.

Pääsarjan neljä parasta.

Sprinttiviestin mitaleista kisattiin myös nuorten sarjoissa. 18-vuotiaiden sarjan mestariksi suunnisti järjestäjäseura Kooveen kakkosjoukkue Akseli Penttilä ja Hanni Koski.

Tulokset suunnistuksen SM-sprinttiviesti 19.5.2024 Tampere

1) Tampereen Pyrintö 43.38 (Severi Kymäläinen, Venla Harju), 2) Helsingin Suunnistajat 43.43 (Tuomas Heikkilä, Evely Kaasiku), 3) MS Parma 44.11 (Akseli Ruohola, Maija Sianoja), 4) Suunta Jyväskylä 45.24 (Tuukka Senttula, Tereza Janosikova), 5) Kalevan Rasti 45.52 (Maxime Rauturier, Veera Laaksoviita), 6) Helsingin Suunnistajat 2 46.12 (Otto Kaario, Minja Nietula)

Tulokset
Tapahtuman sivut
Kuvia