Rautalammilla suunnistetaan viikonloppuna kovatasoinen SM-keskimatka ja viesti

Rautalammilla käydään viikonloppuna kaksi tärkeää ja erittäin kovatasoista suunnistuskilpailua, kun lauantaina kilpaillaan keskimatkan suomenmestaruuksista ja sunnuntaina kamppaillaan viestisuunnistuksen SM-mitaleista.

Maailmancup houkuttelee ulkomaalaisia SM-kisaan

Etenkin lauantain kilpailu on yksi suomalaisen suunnistushistorian kansainvälisesti kovatasoisimpia SM-kilpailuja, sillä mukaan on ilmoittautunut iso liuta lajin kovia kansainvälisiä nimiä. SM-keskimatka on maailmanrankikilpailu, joten myös ulkomaalaisilla on osallistumisoikeus kisaan, tosin SM-mitalit jaetaan ainoastaan suomalaisille tai suomessa vakituisesti asuville suunnistajille. Poikkeuksellisen määrän ulkomaalaisia suunnistajia on paikalle houkutellut parin viikon päästä kilpailtava maailmancupin finaalikierros Kuopiossa, johon maailman huiput ovat saapuneet harjoittelemaan.

Lauantain kilpailuun on ilmoittautunut muun muassa sveitsiläinen 13-kertainen MM-mitalisti Simona Aebersold, joka on yksi naisten kilpailun ennakkosuosikeista. Mukana on kymmenkunta kovaa ulkomaalaista naista. Naisten 153 ilmoittautuneen joukossa ovat myös kaikki maamme kärkinaiset Venla Harjun, Marika Teinin ja Maija Sianojan johdolla.

Miesten kilpailun kovin ilmoittautunut nimi on norjalainen kaksinkertainen pitkän matkan maailmanmestari Kasper Harlem Fosser. Miesten 219 ilmoittautuneen joukossa on parikymmentä ulkomaalaista, mutta myös Suomen kärkinimet kuten kahden viikon takainen SM-pitkän matkan mitalitrio Miika Kirmula, Eetu Savolainen ja Touko Seppä.

Kilpailupaikkana on Pirunpesävuoren maastot, jossa riittää korkeuseroja. Oman vaikeutensa tuo savolaisen maaston vaihteleva kulkukelpoisuus ja näkyvyys. Maastot ovatkin ensi kesän MM-kisojen sekä parin viikon päästä odottavan maailmancupin finaalin tyyppimaastoa. SM-keskimatkan tulokset toimivat myös yhtenä valintakilpailuna, kun Suunnistusliiton valmennusjohto valitsee urheilijoita maailmancupin finaalikierrokselle.

SM-viestissä tutut mitalisuosikit

SM-viesti kisataan sunnuntaina samassa maastossa kuin lauantain keskimatka. Kilpailu on samalla Viestiliigan kuudes ja viimeistä edellinen osakilpailu. Viime vuonna Hollolassa kisatun SM-viestin miesten kärkikolmikko oli Koovee, Helsingin Suunnistajat ja Kalevan Rasti. Mitalikamppailuun miesten viestissä mielivät myös ainakin Viestiliigan kokonaistilanteessa toisena oleva Tampereen Pyrintö ja kolmantena majaileva Ikaalisten Nouseva-Voima.

Naisissa vuosi sitten viestimitalit menivät Lahden Suunnistajat -37:lle, Kalevan Rastille ja Tampereen Pyrinnölle. Suurimmat voittajasuosikit sunnuntaina ovat Kalevan Rasti ja Viestiliigaa ylivoimaisesti viiden osakilpailun jälkeen johtava Tampereen Pyrintö.

Viikonloppuna kisataan keskimatkan ja viestien SM-mitaleista samassa yhteydessä myös nuorempien ja varttuneempienkin sarjoissa. Rautalammin maastoissa suunnistaakin yli 2000 kisaajaa.

Viikonlopun kisajärjestäjinä toimivat Suunta Jyväskylä ja Suonenjoen Vasama. Kisoja on mahdollista seurata ISTV:n ja Ruudun kautta. Lauantain lähetys alkaa kello 13.45 ja voittajat ovat selvillä noin kello 17.15. SM-keskimatka alkaa jo aamupäivän karsintakilpailulla, jossa 50 parasta urheilijaa pääsee iltapäivän A-finaaliin.

Sunnuntain lähetys alkaa kello 10.45 miesten viestin seurannalla. Naisten viesti käynnistyy kello 12.30 ja voittajat ovat maalissa noin kello 14.30.

Linkkejä

SM-keskimatkan ja SM-viestin tapahtumasivut
Livetulospalvelusivut
Viestiliiga

TV-lähetykset, SM-keskimatka
Lauantaina 14.9 klo 13.45 alkaen
ISTV:n lähetys
Ruudun lähetys
TV-lähetys, SM-viesti
Sunnuntaina 15.9. klo 10.45
ISTV:n lähetys
Ruudun lähetys