Venla Harju ja Miika Kirmula keskimatkan SM-kultamitalistit

Tampereen Pyrinnön Venla Harju ja Kalevan Rastin Miika Kirmula ottivat voitot suunnistuksen SM-keskimatkalla lauantaina Rautalammilla Pohjois-Savossa. Voittajat olivat samat kuin kaksi viikkoa aikaisemmin pitkän matkan SM-kisoissa Joutsenossa.

Rautalammin suuria korkeuseroja ja vaihtelevan kulkukelpoisuuden tarjonneet maastot muuttuivat entistä vaikeimmiksi runsaiden sateiden tehtyä kalliot liukkaiksi. Oman mausteensa kilpailuun toi suuri joukko kovia kansainvälisiä nimiä, jotka osallistuivat kilpailuun harjoitellessaan savolaisissa maastoissa ennen kahden viikon päästä odottavaa Kuopion maailmancupin päätöskierrosta. SM-mitalit jaettiin ainoastaan suomalaisille tai Suomessa vakituisesti asuville ulkomaalaisille.

Kirmula oli suvereeni voittaja, kun toiseksi sijoittunut sveitsiläinen Fabian Aebersold jäi 5,5 kilometrin radalla yli minuutin.

– Maasto tarjosi haasteita, kun näkyvyys muuttui nopeastikin hyvästä huonoksi. Radatkin olivat hyvät, kun oli tarjolla myös kaksi pidempää väliä. Omassa tekemisessä on vielä vähän viilattavaa, mutta olen silti aika tyytyväinen suoritukseeni, Kirmula sanoi.

Kirmulan kauden päätavoitteet olivat Skotlannin MM-kilpailut ja Unkarin EM-kilpailut, josta jälkimmäisestä oli kotiin tuomisina pitkän matkan pronssi. Jalkavammojen vuoksi harjoitusmotivaatio on syksyn aikana vaihdellut, kun kauden päätavoitteet ovat jo takana.

– Kuopion maailmancupiin lähden nauttimaan ilman suurempia tavoitteita. Toivottavasti saan pidettyä homman vielä kaksi viikkoa kasassa, että pystyn juoksemaan kunnolla siellä, Kirmula mietti.

SM-kilpailussa hopeamitali meni Ikaalisten Nousevan-Voiman Teemu Oksaselle ja pronssi saman seuran Eetu Savolaiselle.

– Oli vauhdikasta, mutta paikoin todella vaativaa. Välillä oli erittäin liukasta, mutta maasto oli hieno. Keskimatkan startit pohjoismaisessa maastossa ovat tällä kaudella olleet vähissä, mutta toivottavasti pystyn tekemään maailmancupissa tällaisen suorituksen, Teemu Oksanen kertoi.

– En tehnyt isoja virheitä, mutta pieniä pummeja tuli kuitenkin. Toivottavasti parannan suunnistuksen osalta vielä maailmancupiin. Fyysisesti oli perushyvä päivä ja vauhti riitti mitaliin. Siinä mielessä saa olla tyytyväinen. Ja kun hopeakin meni seurakaverille, niin onhan tämä hieno päivä, Savolainen totesi.

Ulkomaalaisten kovien nimien mukanaolo teki jo aamupäivän karsinnasta poikkeuksellisen kovan kilpailun. Niinpä iltapäivän finaalista karsiutuivat muun muassa maajoukkuesuunnistaja Akseli Ruohola ja kaksi viikkoa sitten SM-pitkällä pronssille suunnistanut Touko Seppä.

Venla Harju voitti Rautalammilla lauantaina.
Harjulla kaksi voittoa Aebersoldista

Naisten 4,4 kilometrin radalla Harju teki minuutin eron seurakaveriinsa Lotta Karholaan. Lauantainta kolmanneksi nopein oli Sveitsin Simona Aebersold, mutta SM-pronssi meni neljänneksi suunnistaneelle Helsingin Suunnistajien Evely Kaasikulle.

– Kisan alkupuolella tuntui, etten saanut maastoa täsmäämään omiin mielikuviin, mutta luotin siihen, että olin tullut oikeaan suuntaan. Myöhemmin sain suorituksen paremmin haltuun. Jyrkänteet olivat välillä niin liukkaita, että pelotti hyppiä niiltä alas, mutta onneksi kukaan ei loukkaantunut, Harju kertoi kisan jälkeen.

Harju on yrittänyt tehdä syksyn kotimaisista kisastarteista maailmancupin esikisoja. Päivän voittaja pitikin positiivisena, että mukana oli muitakin maailmancupissa juoksevia kansainvälisiä suunnistajia.

– Onnistuin voittamaan Simonan (Aebersold) viime viikolla maajoukkueleirilläkin, joten sen perusteella tiesin kaiken olevan mahdollista. On kuitenkin pidettävä mielessä, että ruotsalaiset ja norjalaiset ovat sveitsiläisiä parempia tällaisissa maastoissa, joten maailmancupista tulee varmasti kova kisa. Tällä hetkellä oma tunne on kuitenkin hyvä, luottavainen Harju sanoi.

Lotta Karhola otti syksyn toisen perättäisen SM-hopean. Hän jätti elokuun Unkarin EM-kisat väliin, mutta syksyn maailmancup on tamperelaissuunnistajan kalenterissa.

– EM-kisojen väliin jättäminen oli osin laskelmointia siihen, ettei takki olisi aivan tyhjä elokuun jälkeen. Kuopion maailmancupia pidän tärkeänä, ja ensi keväänä kiinnostaa olla vielä astetta parempi, Karhola totesi.

Lauantain kilpailussa jaettiin mitalit myös junioreiden ja vanhempien suunnistajien sarjoissa. Kaikkiaan mukana oli yli 2100 suunnistajaa.

Rautalammilla jatketaan sunnuntaina SM-viestin ja Viestiliigan kuudennen osakilpailun merkeissä.

Tulokset suunnistuksen SM-keskimatka 14.9.2024, Rautalampi

Naiset 4,4 km

1) Venla Harju Tampereen Pyrintö 32.29, 2) Lotta Karhola Tampereen Pyrintö 33.35, 3) Simona Aebersold (SM-kisan ulkop.) SUI 34.14, 4) Evely Kaasiku Helsingin Suunnistajat 34.27, 5) Maija Sianoja MS Parma 34.36

Miehet 5,5 km

1) Miika Kirmula Kalevan Rasti 32.20, 2) Fabian Aebersold (SM-kisan ulkop.) Tampereen Pyrintö SUI 33.24, 3) Teemu Oksanen Ikaalisten Nouseva-Voima 33.52, 4) Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima 34.41, 5) Timo Sild Koovee 35.00.

Tulokset
Tapahtuman sivut
Kuvia (Touho Häkkinen)