”Hei, mä täytän tänä vuonna 14 ja meille tuli tänä vuonna SM-sprintti. Tuleeko tosta kisasta mulle nyt harjoittelun päätavoite tänä vuonna? Kannattaako mun satsata Kultaisen kompassin karsintoihin ja finaaliin? Entä osallistua syksyllä 15-vuotiaiden SM-keskimatkalle?” Terv. nimimerkki Epätietoinen
Hyviä kysymyksiä. Mitkä asiat ovat 14-vuotiaana tärkeimpiä, kun on halu kehittyä suunnistajana?
Vain osa nuorista suunnistajista on aloittanut suunnitellun harjoittelun täyttäessään 14 vuotta. Osa on harjoitellut määrätietoisesti jo jonkin aikaa. Harjoittelemaan opettelu, säännölliset ja kehittävät seuraharjoitukset, erilaisten harjoitteiden oikeiden toteutusmallien opettelu, sekä valmentajan löytäminen ovat ajankohtaisia.
Oleellista tässä iässä on, että viikossa tulee suuri määrä liikkumista, josta osa on hyvin suunniteltuja harjoituksia. Koulumatkoista, kulkemisesta harjoituksiin, koululiikunnasta, ulkoilusta ja pelailusta kavereiden kanssa, oman ja muiden lajien ohjatuista harjoituksista sekä omaehtoisesta tai valmentajan ohjeistamasta harjoittelusta tulisi kertyä yhteensä noin 20 tuntia liikettä viikossa. Se on mahdollista, jos liikkuu päivittäin paljon jalkaisin, pyörällä tai vaikkapa potkukelkalla tai suksilla ja osallistuu aktiivisesti monenlaiseen liikuntaan ja urheiluun.
Monipuolisuus on tärkeää. Tässä iässä ei ole vielä tarkoituksenmukaista erikoistua yhteen kestävyyslajiin tai keskittyä vain muutaman fyysisen ominaisuuden kehittämiseen. Monipuolisuus tulee siitä, että viikossa on nopeutta, voimaa, ketteryyttä, liikkuvuutta, kestävyyttä ja liikkumisen taitoja (esim. juoksu- tai hiihtotekniikkaa) kehittävää liikuntaa ja harjoituksia.
Monipuolisuus ja riittävän suuri liikkumisen kokonaismäärä varmistavat sen, että myöhempinä vuosina on mahdollista aloittaa erikoistuneempi lajiharjoittelu. Hyvä pohja ehkäisee urheiluvammoja ja varmistaa, että tulevina vuosina jaksaa harjoitella ja keho on valmis vastaanottamaan harjoittelua. Monipuolisuuden kautta kehittyy riittävän suuri sydän, suuren kapasiteetin omaavat keuhkot, hyvin happea kuljettava verisuonisto, vahvat lihakset ja monipuoliset liikkumisen taidot mahdollistava hermoratojen verkosto. Kaikki nämä kehittyvät vain tuhansien toistojen ja liikkumistuntien myötä.
Suunnistustaidot kehittyvät niin ikään suunnistamalla. Tässä iässä kannattaa kerätä paljon kokemusta; harjoituksia erilaisissa maastoissa – myös ulkomailla, erilaisilla kartoilla, eri mittakaavoilla, eri suunnistusmuodoissa, eri matkoilla, eri vauhdeilla ja eri taito-ominaisuuksia painottaen; käyräkartta, rastinotto, kompassin käyttö, yösuunnistus jne.
Mikä rooli SM-sprintillä on tässä paletissa? Se on kisa, jossa näkee oman tasonsa. Se on kisa, jossa oppii monenlaisia SM-kisoihin liittyviä toimintoja karsintoineen, lähtökynnyksineen jne. Jos ajattelee uraa suunnistajana, niin kovin monen viikon herkistelyä ja erityisvalmistautumista ei tuota yhtä sprinttikisaa varten kannata tehdä.
14-vuotiaiden Suomen mestari ei ole automaattisesti mestari aikuisiässä. Neljätoistavuotiaana on edessä vielä monta vuotta harjoittelua, jos haluaa edetä aikuishuipulle. Tärkeää on innostua lajista. Innostumisen myötä on hienoa lisätä entistä enemmän monipuolista liikkumista ja harjoittelua sekä lajiin panostamista.
14-vuotiailla on mahdollisuus osallistua myös keskimatkan ja viestin SM-kilpailuun itseään vanhempien sarjassa. Jokaisen 14-vuotiaan ohjelmaan noiden kisojen ei tarvitse kuulua. Osallistumispäätös kannattaa tehdä sen mukaan, miten kaukana kilpailut ovat ja miltä oma suunnistustaso vaikuttaa suhteessa ko. kilpailujen vaativuuteen.
Kultainen kompassi -cup pyörähtää keväällä käyntiin jo neljättä kertaa alueen osakilpailujen muodossa. Cupista on tullut 13–14-vuotiaille tärkeä osa suunnistuskautta. Aluejoukkueina juostava finaali on 9.9.2012 Ulvilassa. Viikonloppu tarjoaa ensimmäistä kertaa myös muuta ohjelmaa finaalikilpailun lisäksi. Suunnitelmista tiedotetaan talven mittaan, kun ne tarkentuvat.
Kultainen kompassi -cup innostaa harrastuksessa, tarjoaa elämyksiä ja tutustuttaa nuoria toisiinsa. Kilpailusarjan ja finaalin tärkeitä tavoitteita on myös innostaa tavoitteelliseen kilpaurheiluun, lisätä kilpailukokemusta ja kiinnittää nuoria lajiin.
Tärkeimpiä asioita vuoden mittaan ovat kuitenkin oman seuran harjoitukset ja oman seuran ilmapiiri. Harjoitusten innostava ilmapiiri vaikuttaa lajivalintaan. Hyvin toteutetut harjoitukset kehittävät ja innostavat myös omaehtoiseen harjoitteluun ja suuriin viikottaisiin liikkumismääriin. Sitä tehdään, minkä parissa viihdytään.
Treeni-intoa sydäntalveen!