Nuorisosuunnistuksen alueelliset Kompassi-tapahtumat on saatu pirteästi käyntiin. Alle 14-vuotiaiden lasten arki-illan lähitapahtumia on kilpailukalenterissa nyt runsaasti samalla tunnistettavalla Kompassi-nimellä.
Suunnistusliitossa ollaan tyytyväisiä uuden yhtenäisen tapahtumamallin läpimurtoon. Toukokuussa Kompassi-tapahtumia on järjestetty jo kaikkiaan 17 kappaletta ja alueen koosta riippuen osanottajia on ollut cup-tapahtumissa 40–240 välillä.
Suunnistusliiton nuorisopäällikkö Timo Saarinen on tyytyväinen. Heti ensimmäisenä vuonna mukaan on lähtenyt jopa 11 aluetta.
”Tämä on ollut mainio startti uudelle konseptille. Lasten kilpailuihin osallistumisen aktiivisuus etenee viime vuoden jälkeen nyt valtakunnallisesti hyvään suuntaan. Kompassi-tapahtuma on aloittelevalle suunnistajalle ensimmäinen askel seuran harjoitustoiminnasta tapahtumatoimintaan. On tärkeää, että lajin pariin tullut uusi perhe voi ottaa tämän askeleen turvallisin mielin. Näin voimme onnistua innostamaan myös kansallisiin kilpailuihin mukaan uusia osallistujia. Toukokuun puolivälissä ylitimme jo nuorten lisensseissä vuoden 2020 kokonaismäärän, mikä on hieno juttu”
Ensimmäinen askel on oltava matalalla
Suunnistusliitossa tapahtumamallia on Saarisen kanssa kehittänyt tapahtuma-, seuratoiminnan ja koulutustoiminnan kehittäjä Katri Lindeqvist.
”Alueelliset Kompassi-cup osakilpailut ovat matalan kynnyksen tapahtumia, missä lapset ja perheet ovat keskiössä. Ympäristö ja radat tulee suunnitella pienten ja aloittelevien suunnistajien ehdoilla kaikissa ikäsarjoissa.”
Yhtenäisen mallin suuntaviivat on kuvattu helmikuussa julkaistussa Kompassi-tapahtumien järjestämisohjeessa. Sarjat ja ratojen tasot on vakioitu ja ympäristön valintaan on annettu selvät ohjeet: kaupunkien lähimetsiä ja -puistoja, helppoa suunnistusta selkeällä kartalla.
”Tapahtumia järjestävät seurat, joille kuuluu suuri kiitos yhteisten tavoitteiden eteen toimimisesta. Edelleen on kuitenkin viestinnässä alleviivattava, että Kompassi-tapahtumien kautta on tarkoitus tarjota perheille tapahtumia lisää, kansallisiin verrattuna helpompia ja lähempänä asutusta. Kansallisten yhteydessä järjestettävät lasten sarjat ovat edelleen vähintään yhtä keskeinen osa kilpailutoimintaa ja sopivat erityisesti kokeneemmille kisailijoille, kunhan nekin radat on laadittu lasten tasolle sopiviksi. Erityisesti alkukaudesta taitotasoissa on suuria eroja”
Makeat kumppanit
Suunnistusliitto vastaa valtakunnallisesti konseptista: laatii ohjeistukset järjestämiseen, viestii alueen nuorisovastaaville, hoitaa valtakunnallista markkinointia ja jakaa palkintomateriaalia.
Alueille lähetetään Kompassi-mitalit viestitapahtumiin ja cupin kokonaiskilpailun parhaille. Lisäksi uuden kumppanin avulla voidaan kaksi kertaa vuodessa palkita kaikki osallistujat maistuvilla FinnSweetin metrilakuilla.
”Tärkeintä näissä lasten tapahtumissa on osallistuminen ja että mahdollisimman moni perhe löytää tiensä suunnistustapahtumien makeisiin kokemuksiin. Olemmekin erittäin innoissamme, että liiton markkinointipäällikkö löysi meille juuri sopivan tapahtumakumppanin, jolla vahvistaa Kompassi-tuotteen tavoitteita.”
Seuroille on myös osoitettu kampanja, jonka kautta tuoreita lakuja voidaan tilata edulliseen tukkuhintaan ja ottaa myyntiin myös muihinkin tapahtumiin.
”Toivomme, että perheet eri puolella Suomen oppivat tuntemaan Kompassi-tapahtumien brändin innostavana matalan kynnyksen tapahtumana, johon voi osallistua turvallisin mielin ja luottaa, että suunnistustehtävä on suunniteltu erityisesti aloittelevat suunnistajat huomioiden.” summaavat Saarinen ja Lindeqvist.
Alueille on tarjottu myös mahdollisuus ottaa maksuttomasti käyttöön cup-pistelasku O-Skills -palvelussa. O-Skills tarjoaa nyt sivuillaan kootusti Kompassi-tapahtumien tulokset ja pisteet käyttöön ottaneiden alueiden osalta. Lämmin kiitos Heikki Tukiaiselle, joka vastaa palvelusta. Tämä on erinomainen esimerkki yhteistyöstä seurakentän toimijoiden kanssa.
Uudenmaan Kompassi-cup starttasi innostavasti Espoonlahden urheilupuistossa
Uudenmaan ensimmäinen Kompassi-cup osakilpailu järjestettiin tiukkojen terveysturvallisuusohjeiden alla toukokuun alussa. Saman seuran jäsenet lähtivät omissa lähtöryhmissään. Tapahtumapaikalta piti lapsen huoltajineen poistua heti oman suorituksen jälkeen.
Aurinkoisessa kevätillassa lapset pääsivät kuitenkin kisailemaan turvallisesti ja hyvillä mielin. Espoonlahden urheilupuisto toimi houkuttelevana suunnistusalueena ja laji sai samalla hyvää näkyvyyttä myös muiden alueella harrastavien ja liikkuvien silmissä.
Espoon Akilleksen kilpailunjohtaja Teija Sahlström huomasi, että lapset saivat silminnähden hyvän kisajännityksen päälle ja oli tyytyväinen Kompassi-sarjojen keräämään 240 osallistujan joukkoon.
”Kompassi-tapahtumien mallinnus on juuri sellainen, mitä itsekin koen, että sen pitääkin olla, jotta uusia saadaan tulemaan mukaan. Tärkein asia on valita alue, jossa radat saadaan helpoiksi ja minne on helppo tulla. Espoonlahden liikuntapuisto on varmasti Espoon parhaimpia urheilupuistoja, mihin saa monipuoliset lasten radat.”
Kompassi-sarjojen lisäksi tapahtumamalliin kuuluu seikkailulliset ForFun-sarjat, jotka eivät vaadi lisenssiä. Toistaiseksi rekisteröimättömien harrastajien sarjoja ei ole kuitenkaan ollut mahdollista toteuttaa koronapandemian vuoksi.
”Akilles onnistui innostamaan omasta seurasta mukaan kymmenkunta uutta kisailijaa. ForFun -harrastesarjat olisivat varmasti houkutelleet mukaan vielä lisää pienimpiä suunnistajia, jotka eivät vielä uskaltaudu yksin suunnistusradalle.”
Launeen perhepuisto upea areena Lahdessa
Päijät-Hämeen Kompassi-cupin ensimmäinen osakilpailu keräsi 120 lasta vehreään Launeen perhepuistoon.
Lahden Suunnistajien järjestämän Kompassi-tapahtuman johtajana toimi Kirsi Kiiskinen, joka onnistui Espoon tavoin erinomaisesti keskeisen tapahtumapaikan valinnassa. Mukaan oli innostunut lähtemään selvä enemmistö seuran harjoituksiin osallistuvista lapsista.
”Matalan kynnyksen tapahtumassa tärkeintä on, että radat ovat riittävän helpot ja paikan päälle tuleminen tehdään helpoksi. Launeen perhepuisto on lapsille tuttu paikka. Siellä on iso leikkialue, liikennepuisto, scoottiparkki ja minigolf-radat. Miljöö soveltuu erinomaisesti ensimmäiseksi kosketukseksi suunnistuskilpailuun, koska puistossa on helppo liikkua, hyvä näkyväisyys ja alue on pinta-alaltaan pieni.”
Lahdessa sade ja ukkonen yllätti pienet suunnistajat, mutta lapset siitä vähän välittivät, vaan etenivät hyvillä mielin ja keskittyneesti kurvaillen lampien ympärillä ja omenapuiden katveessa. Maalissa hymyä levensi vielä osallistumispalkinto. ”Kivaa! Löysin kaikki rastit!”
Päijät-Hämeen alueen Kompassi-tapahtumien koordinaattorina sekä Lahden Suunnistajien suunnistuskoulun rehtorina vapaa-ajallaan toimiva Kiiskinen on liikunta-alan ammattilainen ja näkee valtakunnallisesti yhtenäisen Kompassi-tapahtumamallin tervetulleena lisänä nuorisosuunnistukseen.
”Tämä uusi Kompassi-tapahtumien konsepti on hieno juttu. Myös Suunnistusliiton käytännön tuki taustalla on merkittävä. Toivon, että tulevaisuudessa Kompassi-tapahtumat saavat arvoisensa roolin suunnistustapahtumien joukossa ja tätä kautta näkyvyyttä koko lajille. Malli antaa potkua ja uskallusta lapsille lähteä kokeilemaan kisaamista.”
Tutustu Kompassi-tapahtumiin:
- Kuvia Kompassi-tapahtumien Instagram-tilillä
- Kompassi-tapahtumien ohjeistukset on laadittu Suunnistusliitossa yhteistyössä työryhmän kanssa viime vuoden lopussa ja niihin on tärkeä tutustua kaikkien tapahtumajärjestäjien.
- Kompassi-tapahtumien Suunnistusliiton sivut
Kuvat: Katri Lindeqvist, Hannu Numminen
Kartat: Espoon Akilles ja Lahden Suunnistajat -37