Marika Teini ylivoimainen EM-kisojen keskimatkan karsinnassa

Suunnistuksen EM-kilpailut käynnistyivät keskiviikkona Viron Rakveressa keskimatkan karsintakilpailulla. Finaaliin eteni kaikkiaan 12 suomalaissuunnistajaa.

Karsinnan maasto oli tyypillistä virolaista eli erittäin tiheää ja peitteistä. Kilpailussa nähtiinkin useita isoja virheitä ja yllättäviä karsiutumisia.

Miika Kirmula ja Marika Teini onnistuivat suomalaista parhaiten voittamalla karsintaeränsä. Erityisesti Teinin työ oli vakuuttavaa, sillä erävoitto irtosi yli kahden ja puolen minuutin erolla seuraavaan. Teini ei osannut suorituksensa perustella odottaa näin suurta voittomarginaalia.

– Ei tuntunut siltä, että olisi mitään flow-tilaa saanut päälle, kun maasto oli niin tukkoista. Oli rehevää ja vaikeakulkuista. Näkyvyys oli niin heikko, että pienemmät ja välillä isommatkin maastokohteet jäivät piiloon, Teini kertoi vaikeasta kilpailusta.

Teini on keskimatkan Euroopan mestari vuodelta 2018 ja lähtee tavoittelemaan hyvää sijoitusta myös lauantain finaalista.

– Fyysisesti ei tuntunut hyvältä, mutta toisaalta maasto oli niin hidas, ettei siellä ollut sellaisia pätkiä, jossa olisi päässyt vauhtia mittaamaankaan. Finaalissa pitää mennä suunnistustaito edellä. Jos siinä onnistuu, niin eiköhän sitä olla tuloslistalla korkealla, Teini mietti lauantain finaalia.

Kahden karsintavoiton lisäksi Suomi pärjäsi muutenkin laajalla rintamalla. Muun muassa Venla Harju oli omassa erässään toinen.

Muut suomalaiset finaaliin jatkaneet suunnistajat ovat Olli Ojanaho, Aaro Aho, Joni Hirvikallio, Samu Heiska, Anu Tuomisto, Ina Westerlund, Enni Jalava, Miia Niittynen ja Veera Klemettinen.

EM-kilpailujen keskimatkan finaali on ohjelmassa lauantaina. Huomenna torstaina ohjelmassa on ensimmäisenä mitalimatkana pitkän matkan kilpailu.

Tulokset suunnistuksen EM-kilpailujen keskimatkan karsinta 3.8.2022

Kunkin erän 20 parasta eteni finaaliin

Miehet A

1) Miika Kirmula FIN 29:25, 21) Eetu Savolainen FIN 34:55, 23) Topi Syrjäläinen FIN 35:16

Miehet B

1) Gustav Bergman SWE 28:46, 7) Olli Ojanaho FIN 31:03, 8) Aaro Aho FIN 31:08, 19) Joni Hirvikallio FIN 34:18

Miehet C

1) Tomas Krivda CZE 29:55, 9) Samu Heiska FIN 32:40, 21) Elias Kuukka FIN 34:51

Naiset A

1) Andrine Benjaminsen NOR 31:45, 4) Anu Tuomisto FIN 34:55, 20) Ina Westerlund FIN 40:01, 23) Karoliina Ukskoski FIN 42:33

Naiset B

1) Marika Teini FIN 30:58, 4) Enni Jalava FIN 34:41, 12) Miia Niittynen FIN 36:40

Naiset C

1)Simona Aebersold SUI 30:35, 2) Venla Harju FIN 31:21, 17) Veera Klemettinen FIN 41:24, 24) Ida Haapala FIN 46:56