Eeva-Liina Ojanaho viides nuorten MM-kisojen pitkällä matkalla

Suunnistuksen nuorten MM-kilpailut jatkuivat Romanian Baia Maressa pitkän matkan kilpailulla. Perjantain kilpailua hallitsi Tšekki, jonka urheilijat voittivat sekä miesten että naisten maailmanmestaruudet. Suomi ei saanut pitkältä matkalta mitaleja, mutta neljä suomalaista suunnisti kymmenen parhaan joukkoon.

Suomalaisista parhaiten onnistui viidenneksi suunnistanut Eeva-Liina Ojanaho. Maailmanmestaruus jäi vajaan kahden minuutin päähän ja pronssimitalisti kulki vajaan tunnin kestäneessä kilpailussa radan 49 sekuntia Ojanahoa nopeammin.
Päivän paras suomalainen oli pääosin tyytyväinen kisaansa, vaikka matkaan mahtui yksi isompi virhe rastille numero 11.

– Olin suunnitellut, että menen rastille eri kautta, mutta maasto oli huonoa ja päätin muuttaa suunnitelmaa kesken välin. Siinä yhteydessä hukuin kartalta, mutta sain itseni takaisin kiinni. Hetkeä myöhemmin putosin uudestaan kartalta ja meni jonkin aikaa, ennen kuin pääsin uudestaan kiinni sijainnistani, Ojanaho kuvaili virhettä.

– Fyysisesti oma meno oli ihan hyvää. Toki kaikillahan tässä jo jonkin verran alkaa painamaan, mutta en tuntenut itseäni mitenkään todella väsyneeksi, hän jatkoi.

Naisista kymmenen parhaan joukkoon ylsivät myös seitsemänneksi suunnistanut Salla Isoherranen ja kymmenenneksi yltänyt nuorten MM-kisojen ensikertalainen Virna Pellikka.

Niukasti kuuden parhaan ulkopuolelle jäänyt Isoherranen starttasi kisan alkupäässä, joten hänellä ei ollut mahdollisuutta hyötyä maastoon myöhemmin syntyneistä urista. Eniten häntä harmitti kuitenkin matkalle sattunut virhe.

– Oma lähtöpaikka vaikutti varmasti jonkin verran, sillä maastossa oli saniaista ja heinikkoa, johon tuli uraa. Vähän ärsyttää, kun putosin juuri podiumilta. Mitalisijat olisivat vaatineet jo huippuonnistumista, mutta ei sekään ihan mahdotonta olisi ollut. Eniten tässä kuitenkin harmittaa oma suoritus, sillä se ei ollut sellainen, jollaisen halusin tulla tänne tekemään, Isoherranen sanoi.

Nuorten MM-kisojen ensikertalainen Virna Pellikka suunnisti kymmenenneksi.

– Olen todella tyytyväinen varsinkin, kun tässä on ollut vähän terveysongelmia. Keskimatkalla oma suoritus ei ollut ihan yhtä hyvä kuin tänään. Se antoi kuitenkin itseluottamusta, että osaan täällä suunnistaa kuin maltan vain keskittyä, Pellikka kertoi.

Naisten maailmanmestariksi suunnisti Tšekin Lucie Dittrichova, joka hävisi keskiviikkona keskimatkan maailmanmestaruuden niukasti Sveitsin Henriette Radzikowskille. Osat vaihtuivat perjantaina, kun sveitsiläinen hävisi mestaruuden vaivaisen sekunnin erolla ja taipui hopealle. Norjan Pia Young Vik suunnisti pronssille ottaen jo kisojen neljännen mitalinsa.

Virhe ja reitinvalintavirhe harmittivat Ronkaista

Miesten kisan voitti Tšekin Jakub Chaloupsky yli kolmen minuutin erolla ruotsalaishopeamitalisti Noel Brauniin. Sveitsin Pascal Schärer suunnisti pronssille.

Aarni Ronkainen oli kisan kymmenes reilut kahdeksan ja puoli minuuttia voittajan takana. Kuudes sija olisi tullut vajaa puolitoista minuuttia nopeammalla suorituksella.

– Varsinkin suunnistuspuolella jäi jonkin verran hampaankoloon. Tuli yksi nukahdus, joka johti virheeseen. Lisäksi otin väärän reitinvalinnan pitkällä välillä, ja siinä hävisin aikaa. Aika paljon olisi saanut omasta ajasta pois, mutta sitähän se on pitkällä matkalla. Fyysinen vire oli yllättävän hyvä, mutta odotimme vähän loivempaa rinnettä. Tänään penkka oli aika jyrkkää ja välillä mentiin ihan konttaamalla, Ronkainen kuvaili kisaansa.

Nuorten MM-kilpailut päättyvät lauantaina viesteihin.

Tulokset suunnistuksen nuorten MM-kilpailujen pitkä matka 7.7.2023, Romania

Naiset 7,8 km
1) Lucie Dittrichova CZE 57:28, 2) Henriette Radzikowski SUI 57:29, 3) Pia Young Vik NOR 58:33, 4) Mathea Glöersen NOR 58:44, 5) Eeva-Liina Ojanaho FIN 59:22, 7) Salla Isoherranen FIN 1:01:25, 10) Virna Pellikka FIN 1:01:50, 12) Jenny Ojala FIN 1:02:29, 28) Sabina Aumo FIN 1:07:51, 55) Silva Kemppi FIN 1:15:38

Miehet 10,7 km
1) Jakub Chaloupsky CZE 1:11:20, 2) Noel Braun SWE 1:14:28, 3) Pascal Schärer SUI 1:15:12, 4) Matthieu Bührer SUI 1:15:50, 5) Zefa Faavae NZL 1:15:54, 10) Aarni Ronkainen FIN 1:19:57, 18) Santeri Kirjavainen FIN 1:22:45, 25) Jussi Raasakka FIN 1:25:45, 38) Rauli Aho FIN 1:27:52, 53) Sampo Sankelo FIN, 98) Florian Fritzen FIN 1:29:38

Linkit
JWOC2023 – tapahtuman sivut
IOF Live, jossa GPS ja livetulokset
Viralliset tulokset Eventorissa

Parhaiden suomalaissuunnistajien kommentit:

Eeva-Liina Ojanaho:

”Olen ihan tyytyväinen kisaan muuten, mutta yksi isompi virhe tuli ja päälle vähän epäröintejä. Virhe tuli 11. rastilla. Olin suunnitellut, että menen rastille eri kautta, mutta maasto oli huonoa ja päätin muuttaa suunnitelmaa. Siinä yhteydessä hukuin kartalta, mutta sain itseni takaisin kiinni. Hetkeä myöhemmin putosin uudestaan kartalta ja meni jonkin aikaa, ennen kuin pääsin uudestaan kiinni sijainnistani.”

”Fyysisesti oma meno oli ihan hyvä. Toki kaikillahan tässä jo jonkin verran alkaa painaa, mutta en tuntenut itseäni mitenkään todella väsyneeksi. Odotin tähän kisaan enemmän tiheämpää maastoa, sillä vanhasta kartasta löytyi vihreää väriä. Tiheämpää maastoa ei lopulta ollut juuri yhtään. Radalla oli myös muutamia todella helppoja rastivälejä, mutta toisaalta ne kuuluvat pitkän matkan kilpailuun.”

”Viestistä odotan todella rankkaa kisaa fyysisesti. Nousumetrejä on ainakin tiedossa ja oletettavasti viesti kulkee paljon avoimella alueella. Pitää löytää vielä viimeinen puristus lauantaille.”

Salla Isoherranen:

”Sijoitus ärsyttää, kun putosin juuri podiumilta. Yhden ison virheen tein ja lopussa tuli pieniä virheitä. Oma lähtöpaikka vaikutti varmasti jonkin verran, sillä starttasin alkupäässä sekä täällä että keskimatkalla. Maastossa oli saniaista ja heinikkoa, johon tuli uraa. Ennen kisaa mielessä ei ollut mitään tarkkaa sijoitusta mihin voisin yltää, mutta jälkikäteen ajateltuna kuuden joukkoon olisi ollut hyvät mahdollisuudet. Mitalisijat olisivat vaatineet jo huippuonnistumista, mutta ei sekään ihan mahdotonta olisi ollut. Eniten kuitenkin harmittaa oma suoritus, sillä se ei ollut sellainen, jollaisen halusin tulla tänne tekemään.”

Virna Pellikka:

”Olen todella tyytyväinen varsinkin, kun tässä on ollut vähän terveysongelmia. Keskimatkalla oma suoritus ei ollut ihan yhtä hyvä kuin tänään. Se kisa tuli puoliväliin asti hyvin, mutta sen jälkeen tuli pieniä virheitä. Keskimatka antoi kuitenkin itseluottamusta siihen, että osaan suunnistaa täällä, kun maltan vain keskittyä. Tämän päivän pitkä matka oli kuin juhannuksen nuorten EM-kisojen pitkän matkan toisinto: ei jäänyt kyllä yhtään parannettavaa.”

Aarni Ronkainen:

”Taas olisi ollut parempaakin tarjolla. Monta sijaa olisi ollut napsittavissa vähän paremmalla suorituksella, mutta kymmenen joukkoon päästiin. Varsinkin suunnistuspuolella jäi jonkin verran hampaankoloon. Yksi nukahdus tuli, mikä johti virheeseen. Lisäksi otin väärän reitinvalinnan pitkälle välille, ja siinä hävisin aikaa. Aika paljon olisi saanut omasta ajasta pois, mutta sitähän se on pitkällä matkalla.”

”Fyysinen vire oli yllättävän hyvä, mutta odotimme vähän loivempaa rinnettä. Penkka oli aika jyrkkää ja välillä mentiin ihan konttaamalla.”

”Meillä on huomiseen viestiin kova porukka. Olen kaikissa viikon starteissa sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon, joten sanotaan vähimmäistavoitteeksi se top 10. Tiedän kuitenkin, että meidän joukkueellamme on mahdollisuuksia vaikka mihin.”